Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na tiramisu
Składniki:
750 g serka mascarpone
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2 paczki podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka mocnej kawy
kakao do posypania
kieliszek likieru Amaretto
Sposób przygotowania:
Ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę, dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Wlewamy Amaretto. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy z jajek, serka i likieru. Biszkopty maczamy przez bardzo krótką chwilę w kawie, wykładamy nimi foremkę lub szklane pucharki, w których będziemy podawać tiramisu.
Biszkopty przykrywamy warstwą masy, następnie kolejna warstwa namoczonych biszkoptów i na koniec warstwa masy. Wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, żeby masa stężała. Przed podaniem oprószamy kakao.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?