Placki z cukinii, jabłek i puree ziemniaczanego
Poprzez dodanie utartych jabłek placki zyskują na smaku bo cukinia sama z siebie nie jest specjalnie wyrazista, a że zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze.
Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie tak sobie zażyczono.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 cukinia ( ok. 30 dag)
2 duże kwaskowate jabłka
2 szklanki puree ziemniaczanego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
olej z pestek winogron do smażenia
śmietana kwaśna -opcjonalnie
cukier ( może być brązowy)- opcjonalnie
żurawina do mięs ( lub inna kwaskowata konfitura) -opcjonalnie
Przygotowanie
Cukinię umyć. Odciąć oba końce, ściąć przebarwienia ze skórki.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka).
Jabłka umyć. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Obrać.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka) do cukinii.
Wymieszać cukinię z jabłkiem i odcisnąć sok.
Dodać jajko i mąkę- posolić i dobrze wymieszać.
Dołożyć puree ziemniaczane i wyrobić dokładnie.
Na patelni rozgrzać olej.
Formować dłońmi okrągłe placuszki, spłaszczać je i kłaść na gorący olej.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać lekko schłodzone.
Z tej porcji wychodzi ok. 20-25 sztuk placuszków.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?