18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Steki z rekina z masłem pomarańczowym

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Steki z rekina z masłem pomarańczowym
Steki z rekina z masłem pomarańczowym kuchniababcigramolki
Najprostszy sposób na podanie ryby. Usmażyć rybę oprószoną mąką na maśle. Podać z masełkiem pomarańczowym (cytrynowym , ziołowym).Staram się mieć takie masła w różnych smakach zamrożone na zapas (do kurczaka, ryb, warzyw). Dziś musiałam robić odrobinę pomarańczowego bo akurat mi się skończyło.

Steki z rekina z masłem pomarańczowym

Czas: 30 minut + mrożenie masła

Składniki:
2 filety z rekina
2 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
szczypta kurkumy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
1,5 łyżki mąki
2 łyżki oleju
4 łyżki masła

Przygotowane
Do miękkiego masła dodać otartą skórkę z pomarańczy.
Wlać sok i wsypać szczyptę kurkumy i szczyptę soli.
Cierpliwie wcierać w masło sok i przyprawy aż połączą się w jedną masę.
Wyłożyć na folię spożywczą.
Zwinąć w rulonik ( taki ,, cukiereczek" ) .
Odłożyć na minimum godzinę do zamrażalnika.
Steki z rekina rozmrozić i polać sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut.
Steki osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać zmielonym pieprzem.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć steki na rumiano z obu stron.
Wyjąć pomarańczowe masło i pokroić w plastry.
Na usmażonym steku z rekina ( gorącym) kłaść kawałek masła pomarańczowego i natychmiast podawać dekorując tymiankiem.
Ja podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków ( z pieprzem ) i sałatą z pomarańczowym dresingiem.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie