Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakoszy sposób na walentynki

Janek Taraszkiewicz
Janek Taraszkiewicz
Świece, wino, spokojna muzyka i coś smacznego na talerzu – taka atmosfera sprzyja zakochanym. Tradycjonaliści i romantycy na randki niezmiennie chodzą do restauracji.

- Na kolację we dwoje najlepsze są kameralne lokale z ciepłym, subtelnym wystrojem. Lubię, kiedy z drugą osobą mogę schować się przed całym światem, usiąść gdzieś wygodnie i powoli sączyć wino. Romantyczna kolacja to jeden z lepszych pomysłów na walentynki – uważa Justyna, handlowiec z Lublina.

Wiedzą o tym właściciele lubelskich restauracji, którzy swoje lokale urządzają tak, by dobrze czuli się tam zakochani.

Także menu układają z myślą o parach. – Jako przystawkę proponujemy grillowane warzywa w ziołach. Z dań głównych polecamy polędwiczki wieprzowe albo udo kacze w sosie jagodowo-jabłkowym. Wspólną kolację trudno wyobrazić sobie też bez słodkiego zakończenia w postaci szarlotki albo delikatnego sernika z warstwą kremowego puddingu – mówi Andrzej Kaproń, właściciel restauracji „Starówka”. – Do picia najlepsze jest czerwone wino, ale to jak wszystko, kwestia indywidualnych upodobań – dodaje.

Na walentynki lokale dodatkowo zmieniają nieco wystrój i muzykę
.

Wszystko po to, by wprawiać zakochanych gości w miłosny nastrój. Co przezorniejsi mieszkańcy Lublina już wcześniej zadbali o to, by 14 lutego czekał na nich nakryty obrusem stolik w restauracji. – Pierwsze telefony z prośbą o zajęcie miejsca mieliśmy już dwa miesiące temu. Większość stolików mamy już zarezerwowanych, jednak dla „spóźnialskich” znajdzie się jeszcze spokojny kącik – zapewnia Krzysztof Surma, właściciel restauracji „Biesy”.


Stare Miasto, Śródmieście
Hiszpańska Tancerka (restauracja), ul. Rynek 14
Czynne: godz. 12-22, weekendy – do godz. 24
Propozycja: Paelle – tradycyjne danie hiszpańskie z mięsem, grzybami i owocami morza (16-29 zł), wino sangria (6 zł – kieliszek)

Starówka (restauracja), ul. Rynek 18
Czynne: pon./czw. – godz. 11-22, pt./niedz. – od godz. 11 do ostatniego klienta
Propozycja: Udo kacze w sosie jagodowo-jabłkowym z puree ziemniaczanym (37 zł), młode wino francuskie Beaujolais Nouveau (35 zł – butelka)

Biesy (restauracja, pub), ul. Rynek 18u l. Rynek 18
Czynne: od godz. 11 do ostatniego klienta
Propozycja: „Diabelski młyn” – cztery rodzaje duszonego mięsa, ziemniaki i warzywa (47 zł), lampka francuskiego wina (12 zł)

Magia (restauracja), ul. Rybna 1/ Grodzka 2
Czynne: od godz. 12 do ostatniego klienta
Propozycja: Kaczka w sosie żurawinowym (49 zł), grzaniec galicyjski z bakaliami (10 zł)

Złoty Osioł (oberża artystyczna), ul. Grodzka 5a
Czynne: godz. 11-24
Propozycja: Udziec z kurczaka z warzywami (33 zł), drink „Marzenie Heleny” z likierem bananowym, pomarańczowym Curaçao i sokiem pomarańczowym (13 zł)

Czarny Tulipan (restauracja, klub), ul. Grodzka 1
Czynne: godz. 14-23, weekendy – do ostatniego klienta
Propozycja: Pieczona kaczka w konfiturach jabłkowo-jagodowych z kopytkami i czerwoną kapustą (38 zł), drink „Czarny Tulipan” z rumem, likierem cointreau, kaluha, Irish Cream i Coca-Colą (15 zł)

Mandragora (restauracja), ul. Rynek 9
Czynne: godz. 12-22, weekendy – do godz. 24
Propozycja: wątróbki z cebulowym sosem (20 zł), wino koszerne z Górnej Galilei (12 zł –lampka)

Oregano Cafe (restauracja), ul. Kościuszki 7
Czynne: godz. 12-23
Propozycja: Duet grillowy z piersią z kurczaka, karczkiem, pieczonymi ziemniakami i sosem Tzatziki (38 zł), wino Finca La Linda (8 zł – lampka)

Tamara Cafe (restauracja), ul. Krakowskie Przedmieście 36
Czynne: od godz.12 do ostatniego klienta
Propozycja: sandacz pieczony z rakami, podany z pomidorami na rakowym maśle z puree szafranowym z kaparami (40 zł), wino francuskie Chablis (135 zł za butelkę)

Więzienie (restauracja), ul. Narutowicza 27
Czynne: godz. 12-22, pt./sob. – godz. 12-24
Propozycja: filet z kurczaka w sosie pomarańczowym z kulkami ziemniaczanymi i zestawem surówek (28 zł), wino grzane (9 zł)

Fiesta (restauracja w hotelu), ul. B. Prusa 8
Czynne: godz. 6-23
Propozycja: warkocz z polędwiczki wieprzowej w sosie borowikowym, serwowany z szyszkami ziemniaczanymi i bukietem surówek (30 zł), czerwone wino (6 zł za lampkę)

Czechów

Locomotiva (restauracja w hotelu), ul. Północna 28C
Czynne: godz. 7-22
Propozycja: medaliony z polędwiczki wieprzowej na pieczonym boczku przełożone kremem z pora, z puree ziemniaczanym, grillowanym jabłkiem i sosem z borowików (32 zł), Mojito – drink z rumem, listkami mięty, cukrem trzcinowym, limonką i wodą sodową (13 zł)

LSM

Esencja (restauracja), ul. Nadbystrzycka 38 h
Czynne: godz. 11-20, weekendy – do ostatniego klienta
Propozycja: polędwica wieprzowa w sosie śliwkowym, opiekanymi talarkami ziemniaczanymi i warzywami z wody (25 zł), Tequila Sunrise – drink ze złotą tequilą, grenadiną i sokiem pomarańczowym (13 zł)

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto