Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na Tagliatelle alla Papalina
Składniki:
60 g boczku wędzonego
80 g piersi z kurczaka
1/2 cebuli
4 pieczarki
20 g sera gorgonzola
100 ml śmietany 36%
20 ml białego wina
3 gniazdka makaronu tagliatelle
pieprz młotkowany
Sposób przygotowania:
Prażymy pieprz, tak, aby zaczął się dymić. Następnie zalewamy winem i gdy troszeczkę odparuje, dolewamy śmietanę, czekamy aż się zredukuje i całość odstawiamy. Na patelnię wylewamy olej, wrzucamy boczek, kurczaka, pieczarki, cebulę i podsmażamy. Pamiętajmy, że pieczarki muszą puścić wodę i odparować, żeby zmiękły. Całość zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i zdejmując z ognia, dodajemy ser gorgonzola i mieszamy, aby się rozpuścił. Próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Do sosu i mięsa dodajemy tagliatelle.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?