Przepis na idealne kruche ciasto
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru lub zwykłego cukru
Sposób przygotowania:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie siekamy je z masłem, żółtkami i margaryną. Ważne, aby po dodaniu składników "mokrych" do ciasta, jak najszybciej je wyrobić. Jeżeli zbyt długo będzie miało styczność z ciepłem, to zmieni się jego struktura. Przed pieczeniem, nasze ciasto musi się schłodzić przez ok. 30-60 minut. Później wyjmując je z lodówki powinniśmy chwileczkę poczekać, aby odrobinę zmiękło. Później możemy je swobodnie rozwałkować. Kruche ciasto pieczemy od 15 do 30 min w temp. 200-220 stopni.
Porada:
Na kruchość i plastyczność ciasta wpływają też żółtka jaj. Wystarczy je ugotować na twardo i przetrzeć na sitku lub przepuścić przez praskę do czosnku. Dzięki temu nasze ciasto będzie sypkie.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?