Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na idealne kruche ciasto

Redakcja
Przepis na idealne kruche ciasto
Przepis na idealne kruche ciasto Janusz Wójtowicz
Z cyklu "Lubelskie na talerzu" polecamy państwu przepis na idealnie kruche ciasto.

Przepis na idealne kruche ciasto

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru lub zwykłego cukru

Sposób przygotowania:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie siekamy je z masłem, żółtkami i margaryną. Ważne, aby po dodaniu składników "mokrych" do ciasta, jak najszybciej je wyrobić. Jeżeli zbyt długo będzie miało styczność z ciepłem, to zmieni się jego struktura. Przed pieczeniem, nasze ciasto musi się schłodzić przez ok. 30-60 minut. Później wyjmując je z lodówki powinniśmy chwileczkę poczekać, aby odrobinę zmiękło. Później możemy je swobodnie rozwałkować. Kruche ciasto pieczemy od 15 do 30 min w temp. 200-220 stopni.

Porada:
Na kruchość i plastyczność ciasta wpływają też żółtka jaj. Wystarczy je ugotować na twardo i przetrzeć na sitku lub przepuścić przez praskę do czosnku. Dzięki temu nasze ciasto będzie sypkie.


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto