Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Babka piaskowo-cytrynowa z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Składniki:
250 g masła lub margaryny
200 g cukru, 4 jajka
szczypta soli
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając o tyle samo ilość mąki pszennej.
Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300 g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.
Przed pieczeniem, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową. Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrasta.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?