Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Gruszkowa szarlotka w karmelowym koszyczku
Składniki:
Mąka 300 g
Łyżeczka cukru
Masło lub margaryna 130 g
2 łyżki wody
Składniki na nadzienie:
Gruszki 700 g
2 łyżki mąki
Cukier 60 g
Sposób przygotowania:
Mieszamy dobrze mąkę i masło lub margarynę. Dodajemy cukier, wodę i dalej mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je na kawałki i dodajemy do nich mąkę oraz cukier.
Następnie masę z ciasta dzielimy na dwie części, które rozwałkowujemy. Do formy przekładamy jedną z nich, na wierzchu kładziemy nadzienie z gruszek i to wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. na 45 minut. Gotowe ciasto najlepiej podawać na ciepło, udekorowane gałką lodów.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?