Smaczna Wigilia. Zobacz przepisy i zdjęcia
KARP Nigdzie na świecie ryba ta nie jest ceniona tak jak w Polsce, zwłaszcza w okresie świątecznym. Podawana jest na różne sposoby, my polecamy dziś karpia smażonego na głębokim tłuszczu, jako gorącą przekąskę przed daniem głównym. Pamiętajmy o tym, że przyjaciele zwierząt nie kupują żywych karpi. Przed świętami ryba ta jest zawsze świeża i powszechnie dostępna. Najwygodniej kupić więc filet, który po umyciu i osuszeniu dzielimy na dzwonka, oprószamy delikatnie pieprzem, solą i mąką. Do głębokiej brytfanny wlewamy 2–3 l oleju słonecznikowego i rozgrzewamy go aż do wrzenia. Ostrożnie wkładamy do gorącego oleju rybę, a po 2–3 minutach zmniejszamy płomień i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. W ten sposób uzyskamy delikatne słodkie i soczyste mięso otoczone chrupiącą skórką. Podajemy na ciepło z dodatkiem soku z cytryny i natką pietruszki.