18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
KARP

Nigdzie na świecie ryba ta nie jest ceniona tak jak w...
fot. archiwum Polskapresse

Smaczna Wigilia. Zobacz przepisy i zdjęcia

KARP Nigdzie na świecie ryba ta nie jest ceniona tak jak w Polsce, zwłaszcza w okresie świątecznym. Podawana jest na różne sposoby, my polecamy dziś karpia smażonego na głębokim tłuszczu, jako gorącą przekąskę przed daniem głównym. Pamiętajmy o tym, że przyjaciele zwierząt nie kupują żywych karpi. Przed świętami ryba ta jest zawsze świeża i powszechnie dostępna. Najwygodniej kupić więc filet, który po umyciu i osuszeniu dzielimy na dzwonka, oprószamy delikatnie pieprzem, solą i mąką. Do głębokiej brytfanny wlewamy 2–3 l oleju słonecznikowego i rozgrzewamy go aż do wrzenia. Ostrożnie wkładamy do gorącego oleju rybę, a po 2–3 minutach zmniejszamy płomień i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. W ten sposób uzyskamy delikatne słodkie i soczyste mięso otoczone chrupiącą skórką. Podajemy na ciepło z dodatkiem soku z cytryny i natką pietruszki.

Zobacz również

W Szprotawie burmistrz wraz z nowymi radnymi złożył ślubowanie

W Szprotawie burmistrz wraz z nowymi radnymi złożył ślubowanie

Wypadek dwóch motocykli i osobówki w Radzionkowie. Groźnie, ale tylko z pozoru

Wypadek dwóch motocykli i osobówki w Radzionkowie. Groźnie, ale tylko z pozoru

Polecamy

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia