18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
ŚLEDŹ W OLEJU

Ta prosta, tradycyjna przekąska nie sprawi...
fot. archiwum Polskapresse

Smaczna Wigilia. Zobacz przepisy i zdjęcia

ŚLEDŹ W OLEJU Ta prosta, tradycyjna przekąska nie sprawi problemów nawet mniej doświadczonym gospodyniom. Ważne jest, aby kupić ładne ryby o jasnym mięsie. Tradycyjne śledzie solone płuczemy i moczymy w mleku przynajmniej przez 12 godzin, a śledzie w zalewie typu matias wystarczy jedynie opłukać i osuszyć. Tak przygotowane ryby kroimy w kostkę o boku około 2–3 cm i układamy warstwowo na przemian z drobno posiekaną cebulą. Każdą z warstw oprószamy odrobiną soli i pieprzu, całość zalewamy oliwą lub olejem wymieszanym z sokiem z cytryny. Górną warstwę posypujemy grubą warstwą świeżego aromatycznego koperku. Wkładamy do lodówki na dobę i podajemy z białym pieczywem.

Zobacz również

Inauguracja nowej atrakcji dla turystów w Krakowie. Co oferuje Kopiec Kościuszki?

Inauguracja nowej atrakcji dla turystów w Krakowie. Co oferuje Kopiec Kościuszki?

Parada motocykli w Dzień Flagi w Grębowie. Zobacz zdjęcia!

Parada motocykli w Dzień Flagi w Grębowie. Zobacz zdjęcia!

Polecamy

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Podróż na Woodstock, czyli majówka z Hipisami w Pubie pod Ziemią

Podróż na Woodstock, czyli majówka z Hipisami w Pubie pod Ziemią