Smaczna Wigilia. Zobacz przepisy i zdjęcia
KAPUSTA Z GROCHEM To proste, tradycyjne danie, nieco zapomniane w wielu regionach, smakuje wyśmienicie w towarzystwie innych wigilijnych potraw, ale także po świętach. Do przygotowania potrzebujemy pół kilograma kiszonej kapusty, ćwierć główki świeżej i 30 dag grochu łuskanego oraz garść grzybów suszonych. Groch moczymy przez około 10 godzin, grzyby przez 2–3 godziny, a następnie gotujemy je do miękkości osobno. W wywarze grzybowym gotujemy odciśniętą kapustę kiszoną, do której dodajemy sparzoną kapustę świeżą i dusimy, doprawiając solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i odrobiną cukru. Dodajemy groch i grzyby oraz zeszkloną na maśle drobno posiekaną cebulę, całość dusimy oraz zagęszczamy podsmażaną na maśle mąką. Kapustę z grochem możemy przygotować na kilka dni przed wigilią, zapasteryzować i przechowywać w słoikach jako świetny sycący dodatek do zimowych obiadów.