Smaczna Wigilia. Zobacz przepisy i zdjęcia
BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI Barszcz przygotowujemy na bazie wywaru warzywnego. Cztery średniej wielkości buraki czerwone obrane i pokrojone w grube plastry gotujemy z pietruszką, selerem, marchwią i porem, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy. Możemy również dodać małą obraną cebulę i dwa ząbki czosnku, które gotujemy w całości. Do odcedzonego wywaru dolewamy kwas buraczany – około pół litra na dwa litry wywaru. Podgrzany barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem winnym lub sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy zeszkloną na oleju drobno posiekaną cebulę. Tradycyjnym dodatkiem do barszczu wigilijnego są uszka z grzybami. Im mniejsze, tym smaczniejsze, tak więc przygotowanie ich wymaga od gospodyni dużo cierpliwości i czasu. Uszka przygotowujemy z twardego ciasta makaronowego (1 jajko na ok. 20 dag mąki) przyprawionego szczyptą soli. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty o boku 4–5 cm, na środek każdego kładziemy łyżeczkę drobno posiekanego farszu i zginamy w trójkąt, dokładnie zaciskając brzegi, a następnie sklejamy ze sobą dwa rogi, nadając uszkom ich charakterystyczny kształt. Do przygotowania farszu będziemy potrzebować około 10 dag grzybów suszonych, które namaczamy i dokładnie oczyszczamy, a następnie gotujemy do miękkości. Wodę, w której gotowaliśmy grzyby, możemy użyć jako bazę do wywaru warzywnego na barszcz. Odsączone grzyby siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy z cebulką na maśle. Ostudzony farsz możemy zmieszać z surowym jajkiem, aby po ugotowaniu był bardziej ścisły.