Smaczna Wigilia. Zobacz przepisy i zdjęcia
ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI Najlepiej smakuje ta, którą ugotujemy z własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów. Do przygotowania około dwóch litrów wywaru będziemy potrzebować około 10 dag suszonych grzybów, które należy moczyć przez 2–3 godziny i dokładnie opłukać. Tak oczyszczone grzyby gotujemy przez pół godziny w wodzie lub wywarze warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim, a następnie odcedzamy je i podsmażamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą, oprószając mąką pszenną. Podsmażone grzyby dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem zupę możemy zabielić gęstą śmietaną. Idealnym dodatkiem do zupy grzybowej są oczywiście łazanki. Możemy je również przygotować własnoręcznie z ciasta makaronowego, które należy rozwałkować, a następnie pokroić w kwadraciki o boku około 1,5 cm i ugotować w osolonej wodzie. Aby ugotowane łazanki nie skleiły się, przelewamy je zimną wodą i dodajemy łyżeczkę oleju.