Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karczma Słupska już zamknięta

Aleksandra Antonowicz
Aleksandra Antonowicz
Legendarna restauracja jest nieczynna od soboty. Powodem zamknięcia lokalu był kryzys. Na razie nie wiadomo, co pojawi się w budynku.

Informacja o zamknięciu lokalu pojawiła się Pod koniec czerwca. Karczma Słupska działała do 31 lipca. – Zamknęliśmy w sobotę. Restauracja ostatniego dnia działała w normalnych godzinach. Teraz wszystko sprzątamy – mówi właściciel, Ryszard Sierpiński.

Lokal został zamknięty z powodu kłopotów finansowych.

Powodem był brak klientów, wysokie opłaty i konkurencja pobliskich lokali. – Wkrótce wypowiemy umowę najmu – mówi Sierpiński.

Lokal należy do miasta. Nieruchomością zarządza ZNK. – Jeśli właściciel wypowie umowę, to przystąpimy do przetargu. Ponieważ nie wiem, co znajdzie się w wypowiedzeniu, nie mogę mówić o terminie przetargu – mówi Artur Cichoń z ZNK.

– Lokal ma powierzchnię prawie 540 metrów kwadratowych. Ponad 370 metrów zajmowała powierzchnia handlowa, a reszta była zaadaptowana pod zaplecze. Nie wiemy jeszcze, co będzie w tym miejscu, ale niewykluczone, że będą to powierzchnie biurowe. Najemca nie zalegał z płatnościami - dodaje.

Historia Karczmy Słupskiej zaczyna się w latach 70.
– Od 1960 roku funkcjonował tam lubelski zakład gastronomiczny. Nazwa Karczma Słupska pojawiła się dopiero w 1974 roku. Wówczas gospodarzem było Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Gastronomiczne – opowiada Artur Cichoń. – Dopiero w 1990 roku lokal trafił w ręce prywatne.

Stali bywalcy karczmy stracili ulubione miejsce posiłków. – Dla mnie to ogromna strata. Chodziłem tam prawie dwa lata na smaczne i tanie obiady. Jak tam trafiłem? Namówił mnie starszy kolega, któremu bakcyla do odwiedzin karczmy zaszczepił tata – opowiada Krzysztof Jakubowski z Lublina.

– Bardzo dobrze wspominam ten lokal. Karczma miała swój klimat. Obsługę i wystrój zapamiętam na długo. Właściwie nie ma już takich miejsc w mieście. Było tam sporo starszych osób, ale i jedli studenci. Sam chodziłem z kolegami, którzy również zachwalali sobie tamtejszą kuchnię i ceny. Szkoda, że już nie zjem „firmowego dania”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto