W muzeum zorganizowano pokazy tradycyjnego żniwowania. Zwiedzający mogli zobaczyć w jaki sposób koszono zboże sierpem, kosą i co po zakończeniu prac jadano podczas żniw.
– Na początek prac, każdy chłop dostawał troszkę wódki na zachętę - opowiadała Ewa Sadowska z muzeum. – Prawdziwą ucztę organizował dziedzic podczas dożynek – dodała.
Zwiedzający mogli zobaczyć jak wyglądał wypiek podpłomyków - tradycyjnych pokarmów na wsi. W jednej z zagród zebrano wszystkie sprzęty potrzebne przy żniwach. Przez cały dzień przygrywał zespół Sławiniacy. W niedzielę drugi dzień żniwowania. W samo południe rozpocznie się przedstawienie obrzędu oborywania kozy w wykonaniu zespołu obrzędowego z Hańska. Spotkanie zakończy msza święta.
Sobotnie występy kapeli ludowej podczas imprezy w skansenie.
(Autorka: Aleksandra Antonowicz)
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?