- Brak kontroli DDD (deratyzacji, dezynfekcji i dezynsekcji - przyp. red.) i brud – powiedziała dla Dziennika Wschodniego Barbara Sawa-Wojtanowicz, kierownik sekcji żywienia, żywności i przedmiotów użytku lubelskiego sanepidu. - Wystawiliśmy decyzję o zamknięciu piekarni.
W piekarni przy Lipowej 13 Inspektorzy Sanepidu znaleźli pajęczyny, brudne ściany i podłogi. Dodatkowo ze ścian i sufitu łuszczyła się farba. Okazało się, że pracownicy nie segregowali żywności.
Piekarnia będzie mogła zacząć produkcję pieczywa dopiero po zrobieniu porządków. Dodatkowo inspektorzy wypisali mandat w wysokości 500 zł.
Kontrolerzy sprawdzili również zakład produkujący sałatki przy ulicy Leśnej.
- Kontrolę przeprowadziliśmy po interwencji klientów – dodała Sawa-Wojtanowicz. - W jednym przypadku klient znalazł w sałatce zakupionej w sklepie plaster opatrunkowy, który prawdopodobnie spadł z palca osoby przygotowującej sałatkę. W drugim ktoś znalazł larwę.
Pracownicy mieli nieaktualne badania lekarskie. Warzywa były niewłaściwie przygotowywane i nie były myte.
Źródło: Dziennik Wschodni, Owady w piekarni w Delimie, plaster w sałatkach na Kośminku
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?