Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozwiązanie konkursu: Podziel się swoim świątecznym przepisem

Redakcja
Kapusta z grzybami, kutia, barszcz z uszkami - to tylko kilka potraw, które pojawią się na naszych stołach w Wigilię. A co Wy zamierzacie przygotować?

Święta coraz bliżej, a wy pewnie już zaczęliście planować, co pojawi się na wigilijnym stole.

Wigilia to ważny wieczór, który spędzamy najczęściej w gronie rodziny, składamy sobie wówczas życzenia, łamiemy się opłatkiem. Jednym z ważniejszych momentów Wigilii będzie kolacja, do której jak co roku długo się przygotowujemy.

Co znajdzie się na Waszym stole? Czy będą to tradycyjne postne potrawy, czy raczej będziecie się raczyć szynką?

Pomysłodawcą konkursu był MM-kowy Dziennikarz Obywatelski azajac.

Zasady były proste: wystarczyło w komentarzu do tekstu podać Wasz najsmaczniejszy przepis świąteczny. Liczyła się pomysłowość i kreatywność. Na przepisy czekaliśmy do środy 22 grudnia do godz. 16. W rozwiązaniu konkursu zgodnie z zapowiedziami uwzględnilismy wyłącznie wpisy osób zarejestrowanych na naszej stronie.

Najciekawszy zdaniem redakcji przepis zamieścił Lublex

Opłatek Grillowany



Składniki:
- opłatki (dużo)
- patyczki do szaszłyków
- grill węglowy

Przygotowujemy opłatki na Kolację Wigilijną przy grillu.

Patyczki do szaszłyków moczymy w lekko osolonej wodzie (ok. godziny) opłatki rozkładamy na stole (może być przykryty białym obrusem pod którym jest sianko.) Namoczone i mokre patyczki do szaszłyków układamy na opłatkach tak aby stanowiły taki uchwyt. Po kilkudziesięciu minutach jak już patyczki przykleją się do opłatków, delikatnie układamy w kartonie i zanosimy na grilla. Każdy z Gości dostaje opłatek i trzymając za patyczek grilluje. Niestety towar jest delikatny i większość opłatków rozpala się pięknym jasnym płomieniem rozświetlając płatki pruszącego śniegu. Ci którym się udało upiec opłatki, łamią się jak nakazuje tradycja z pozostałymi gośćmi.

Dopełnieniem tradycyjnej Kolacji wigilijnej jest oczywiście grillowana golonka i nalewka cytrynowa z miodem by jurcio. Nalewka podawana na gorąco (grillowana).

KARP GOTOWANY W PIWIE Z MIODEM

Składniki:
1 kg karpia
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
2 łyżeczki gryczanego miodu
2 goździki
liść laurowy
ziele angielskie
1 l jasnego piwa (może być PERŁA niepasteryzowana)
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
sól, pieprz

Plan działania:

Ugotować wywar z piwa, jarzyn, goździków, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli (gotować ok. 20 minut). Do wywaru wrzucić nasolone dzwonka, gotować pod przykryciem, na małym ogniu, nie mieszając, ok. 20 minut. Dodać miód gryczany (najpierw go rozmieszać z odrobiną wody). Dodać dużo czarnego pieprzu. Masło rozetrzeć w miseczce z mąką. Łyżką cedzakową delikatnie wyjąć karpia na półmisek, jarzyny odcedzić, półmisek wstawić w ciepłe miejsce.
Wywar zagęścić masłem z mąką, zagotować. Posiekać natkę, dodać na końcu do sosu. Rybę polać sosem.

Dodatkowo zdecydowaliśmy się przyznać wyróżnienie dla MM-kowicza o nicku xMarcin78x, który zamieścił tyle przepisów, że z pewnością każy wybierze coś dla siebie na święta.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rozwiązanie konkursu: Podziel się swoim świątecznym przepisem - Lublin Nasze Miasto

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto