Święta coraz bliżej, a wy pewnie już zaczęliście planować, co pojawi się na wigilijnym stole.
Wigilia to ważny wieczór, który spędzamy najczęściej w gronie rodziny, składamy sobie wówczas życzenia, łamiemy się opłatkiem. Jednym z ważniejszych momentów Wigilii będzie kolacja, do której jak co roku długo się przygotowujemy.
Co znajdzie się na Waszym stole? Czy będą to tradycyjne postne potrawy, czy raczej będziecie się raczyć szynką?
Pomysłodawcą konkursu był MM-kowy Dziennikarz Obywatelski azajac.
Zasady były proste: wystarczyło w komentarzu do tekstu podać Wasz najsmaczniejszy przepis świąteczny. Liczyła się pomysłowość i kreatywność. Na przepisy czekaliśmy do środy 22 grudnia do godz. 16. W rozwiązaniu konkursu zgodnie z zapowiedziami uwzględnilismy wyłącznie wpisy osób zarejestrowanych na naszej stronie.
Najciekawszy zdaniem redakcji przepis zamieścił Lublex
Opłatek GrillowanySkładniki: - opłatki (dużo) - patyczki do szaszłyków - grill węglowy Przygotowujemy opłatki na Kolację Wigilijną przy grillu. Patyczki do szaszłyków moczymy w lekko osolonej wodzie (ok. godziny) opłatki rozkładamy na stole (może być przykryty białym obrusem pod którym jest sianko.) Namoczone i mokre patyczki do szaszłyków układamy na opłatkach tak aby stanowiły taki uchwyt. Po kilkudziesięciu minutach jak już patyczki przykleją się do opłatków, delikatnie układamy w kartonie i zanosimy na grilla. Każdy z Gości dostaje opłatek i trzymając za patyczek grilluje. Niestety towar jest delikatny i większość opłatków rozpala się pięknym jasnym płomieniem rozświetlając płatki pruszącego śniegu. Ci którym się udało upiec opłatki, łamią się jak nakazuje tradycja z pozostałymi gośćmi. Dopełnieniem tradycyjnej Kolacji wigilijnej jest oczywiście grillowana golonka i nalewka cytrynowa z miodem by jurcio. Nalewka podawana na gorąco (grillowana). KARP GOTOWANY W PIWIE Z MIODEM Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki gryczanego miodu 2 goździki liść laurowy ziele angielskie 1 l jasnego piwa (może być PERŁA niepasteryzowana) pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki sól, pieprz Plan działania: Ugotować wywar z piwa, jarzyn, goździków, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli (gotować ok. 20 minut). Do wywaru wrzucić nasolone dzwonka, gotować pod przykryciem, na małym ogniu, nie mieszając, ok. 20 minut. Dodać miód gryczany (najpierw go rozmieszać z odrobiną wody). Dodać dużo czarnego pieprzu. Masło rozetrzeć w miseczce z mąką. Łyżką cedzakową delikatnie wyjąć karpia na półmisek, jarzyny odcedzić, półmisek wstawić w ciepłe miejsce. Wywar zagęścić masłem z mąką, zagotować. Posiekać natkę, dodać na końcu do sosu. Rybę polać sosem. |
Dodatkowo zdecydowaliśmy się przyznać wyróżnienie dla MM-kowicza o nicku xMarcin78x, który zamieścił tyle przepisów, że z pewnością każy wybierze coś dla siebie na święta.
Serdecznie gratulujemy. Ze zwycięzcami skontaktujemy się drogą mailową.
Święta Bożego Narodzenia w Lublinie: Wigilia, szopka, kiermasze | Garmażerki w Lublinie: Co, gdzie i za ile kupimy na świąteczny stół | Sylwester 2010 na placu Litewskim w Lublinie: Program |
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?