Przygotuj karpia sam, albo... Świąteczny catering dla zapracowanych

GB
Karpia kupimy bez problemu. Ale co dalej? Catering rozwiąże nasze problemu i wybawi z kłopotu.
Karpia kupimy bez problemu. Ale co dalej? Catering rozwiąże nasze problemu i wybawi z kłopotu. archiwum
Po co stać przy kuchni, skoro można zamówić pyszną i dietetyczną wigilijną wieczerzę do domu? Do takiego wniosku dochodzi coraz więcej mieszkańców Lublina. Restauratorzy zacierają ręce.

Restauracja „Koncertowa” stawia głównie na faszerowane ryby. Do wyboru są np.: jesiotr, szczupak, sandacz, ale też tradycyjny karp po staropolsku. Święta to także słodkie przysmaki.

- Oferujemy ciasto z makiem, babkę gryczaną z miodem i bakaliami oraz tzw. kulebiaki, czyli ciasto drożdżowe z kapustą kiszoną i grzybami - wylicza Jerzy Wójcik, właściciel restauracji „Koncertowa” w Lublinie.

Przeciętny koszt kolacji wigilijnej na jedną osobę to około 70 - 80 złotych. W tej cenie jest komplet dań, od przystawek zimnych, przez zupę, rybę aż po ciasto.

- Powoli zaczyna się już urwanie głowy. Zamówienia spływają od klientów indywidualnych, którzy narzekają na brak czasu, ale chcą również spróbować nowych smaków i dań, których u nich w domu się nie przygotowywało. Mamy też zamówienie na katering świąteczny dla kilkuset osób, są to głównie uczelnie, sądy, szpitale. Wtedy jest też możliwa obsługa kelnerska - tłumaczy Jerzy Wójcik.

Potrawy na świąteczny stół można zamówić również w restauracji „Sielsko Anielsko”. Najniższy koszt kolacji na jedną osobę wynosi 30 złotych, w zależności od tego, ile i co chce się spróbować. - Najwięcej zgłoszeń mamy zwykle w ostatnim tygodniu przed świętami. Najczęściej są to zamówienia na około 60 złotych od osoby, ale zdarzają się też i za 100 złotych - mówi Jacek Abramowski, szef „Sielsko Anielsko”.

Restauracja już przyjmuje zamówienia świąteczne, ale spodziewa się, że boom telefoniczny rozpocznie się jak co roku w grudniu. - Część osób chce spędzić kolację wigilijną w restauracji, dlatego proponujemy też taką możliwość. Są jeszcze wolne stoliki - dodaje Abramowski.

Restauracja „Od kuchni” również zajmuje się kateringiem świątecznym i na początek kolacji poleca krem z borowików, kluski z makiem, pstrąga, rybę po grecku, łososia bałtyckiego. - Goście bardzo lubią też tatara ze śledzia w polewie truflowej. Będzie też szynka pieczona z goździkami, schab z morelą lub śliwką i pieczony pasztet z trzech mięs - zachęca Bartosz Sadowski, szef „Od kuchni” i podkreśla, że restauracja przez cały rok, a szczególnie w święta, stara się, by jedzenie było domowe.

- Stawiam tylko na dobre jakościowo produkty. Znam swoich dostawców i wiem przykładowo, skąd pochodzi dana kaczka, dlatego jestem pewien, że będzie smakować wyśmienicie - wyjaśnia Sadowski.

Garmażerka „Pyza Dobra Kuchnia” będzie przyjmować zamówienia już od 1 grudnia. Zapłacimy tutaj 35 złotych za kilogram uszek, czy 20 zł za 1 kg pierogów z kapustą i grzybami.

- Będą oczywiście też rybki do wyboru: karp po żydowsku, sandacz, szczupak. Trzeba przyznać, że co roku mamy bardzo dużo zamówień. Widać, że popularność świątecznego kateringu z roku na rok jest coraz większa. Już w listopadzie klienci o to pytają. Ludzie chyba wolą spędzić ten czas z rodziną, aniżeli w kuchni przy garnkach - przypuszcza Małgorzata Pryszczewska z „Pyza Dobra Kuchnia”.

A jak pogodzić obfitość świątecznych potraw z dietą? To trudne, ale firma „Mobilna Dieta” z Lublina po raz kolejny próbuje przygotować świąteczne menu w wersji fit.

- To dania tradycyjne, ale dietetyczne. Na pewno nie będzie nic smażonego, tylko potrawy duszone, by nie dodawać zbędnych kalorii - zaznacza Grzegorz Kowaluk z „Mobilnej Diety”. - Farsz do pierogów czy uszek nie będzie smażony na tłuszczu. Przykładowo, proponujemy rybę po grecku duszoną bez panierki z warzywami, uszka z mąki razowej, śledź w dipie jogurtowym, a nie w śmietanie czy w oleju. Czyli wszystkie tradycyjne dania świąteczne, ale lekko zmodyfikowane, z korzyścią dla naszej sylwetki.

Dziennik Bałtycki. Akcja sadzenia drzewek w Czersku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie