Restauracje w Lublinie: Zielony Wiatrak dla aktywnych
Restauracje w Lublinie
Restauracje w LublinieStek z tuńczyka składniki: 200-300 g filetu z tuńczyka 2 g czosnku niedźwiedziego 2 g kolendry 25 ml oliwy z oliwek 250 buraków czerwonych 1 łyżka octu winnego 100 g selera 50 g cebuli 100 g masła 1 szt. cytryny 2 łyżki miodu guma ksantanowa sól morska do smaku pieprz młotkowany Sposób przygotowania: Filety z tuńczyka marynować w czosnku niedźwiedzim, pieprzu, kolendrze, oliwie z oliwek i soli morskiej. Ugotowane, obrane buraki i selery pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą na maśle, następnie zmiksować na gęsty gładki mus. Potem zetrzeć skórkę z cytryny i razem z sokiem cytrynowym doprowadzić do wrzenia, dodać miód i wystudzić, dodać ksantan, zmiksować i puścić przez sito. Tuńczyka smażyć na pustej patelni po ok. 1,5-2 min z każdej strony, na końcu dodać masło. Dekorować świeżymi ziołami.