– Pacjent spożywał grzyby jadalne, ale dodatkowo pił alkohol. To spowodowało zatrucie - wyjaśnia Leszek Gnyp, z-ca ordynatora Oddziału Toksykologii w szpitalu im. Jana Bożego w Lublinie.
- Zatrucia zdarzają się nie tylko po zjedzeniu grzybów niejadalnych – zaznacza Janusz Słodziński, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.
Mężczyzna, który trafił na oddział toksykologii zjadł sporą ilość pieczarek. – Mieszanie alkoholu z grzybami sprzyja wydzielaniu toksyn – tłumaczy Janusz Słodziński.
I dodaje: - Grzyby nie mają wartości odżywczych. Są ciężkostrawne. Pamiętajmy o tym, by nie podawać ich do spożycia dzieciom do trzynastego roku życia. Zbierajmy tylko te gatunki, co do których mamy pewność, że są jadalne.
Janusz Słodziński dodaje, że od poniedziałku do piątku w godzinach od 7 do 15:30 w punktach przy ul. 3-go Maja, Pielęgniarek i Uniwersyteckiej czynne są punkty doradztwa, gdzie bezpłatnie można upewnić się, czy nie zebraliśmy grzybów trujących.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?