Lubelskie restauracje
Lubelskie restauracje
Cziburek z nadzieniem mięsnym
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 łyżka spirytusu, pół łyżeczki soli Składniki na farsz:
450-500 g mięsa mielonego, pół szklanki kefiru, 2 cebule, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z solą. Jak woda zawrze, należy wsypać do garnka szklankę mąki, wymieszać najlepiej rózgą. Trzeba odstawić ciasto, aby wystygło. Potem dodać jajko, spirytus i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 min. Po tym czasie jeszcze raz trzeba wyrobić ciasto. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, natką pietruszki i kefirem. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto, porcjami należy rozwałkowywać na cieniutki placek. Na połowę ciasta wyłożyć mięsny farsz, który ma mieć ok. 1 cm grubości. Należy zostawić ok. 1 cm rantu na sklejenie pieroga. Następnie mięso przykryć drugą połową placka. Za pomocą widelca skleić brzegi. Pierożki smażyć na głębokim oleju, na złotobrązowy kolor, po kilka minut z każdej strony. Później można je odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.