MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lato na talerzu: Przepisy z warzyw i owoców

redakcja
redakcja
Marta Ćwik/ Archiwum
W kuchni nastał najpiękniejszy czas. Na straganach pełno szpinaku, sałat, młodej kapusty, ogórków i pomidorów, koperku i cukinii.

Udostępnij artykuł na Facebooku

Z wiosennych przysmaków szpinak uwielbiam najbardziej. Może dlatego że w dzieciństwie nikt nie wmuszał we mnie rozgotowanej zielonej papki wymieszanej z mąką i jajkiem. S

Szpinak nauczył mnie przyrządzać niezapomniany Kazimierz Grześkowiak. Należy liście obmyć, pozbawić ogonków, rozgrzać w dużym rondlu oliwę z czosnkiem i pestkami z dyni, rzucić liście, nakryć przykrywką i potrząsnąć kilka razy. Szpinak gotowy.

Do uduszonych liści szpinaku dodaję plastry cukini duszone na masełku, posypuję grubo zmielonym pieprzem i gotowe. Ze szpinakiem można robić naleśniki, ryby, sałatkę (dodając surowe pieczarki) i rewelacyjną pizzę (ciasto cienkie, szpinaku z czosnkiem dużo).

Młoda kapusta pod masełkiem

Po szpinaku młoda kapusta to mój drugi bardzo ulubiony przysmak. Najbardziej lubię ją z żeberkami, ale dziś podaję wegetariański przepis. Kapustę należy obrać z grubych liści, pokroić w ćwiartki i ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem całych gałązek koperku, a następnie osączyć na sicie. Ułożyć na talerzu i polać tartą bułką zarumienioną na masełku. Kto lubi młode ziemniaczki – nie zaszkodzą.

Zielony talerz rozmaitości

Na talerzu, skropionym oliwą i obsypanym grubo mielonym pieprzem, układamy: zielone liście szpinaku, liście sałaty, plastry pomidorów, ogórków, cukinii i surowych pieczarek. Solimy, znów skrapiamy oliwą i kto wypatrzy w dobrych sklepach rewelacyjną przyprawę złożoną z pietruszki i grzybów porcini – obficie zdobi nią kolorową kompozycję.

Pikantna sałatka z truskawek

A na deser sałatka niezwykła.
Składniki: 0,5 kg truskawek, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie: Truskawki należy pokroić na połówki, skropić oliwą, posolić, posypać grubo mielonym pieprzem. Smakuje znakomicie z plastrami szynki i talerzem serów.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto