Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Pizzy: Święto milionów smakoszy

redakcja
redakcja
sxc.hu
Składniki zapiekane na cieście można dobrać tak, że każdy będzie zadowolony. Wegetarianie, osoby uczulone na jakieś warzywo, stroniący od szpinaku, ananasa czy cebuli. Wszystkim można dogodzić, bo zestaw składników jest sprawą otwartą.

Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy w niedzielę, 9 lutego. Na świecie codziennie sprzedaje się ponad 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszą pizzą jest cały czas margherita, której nazwa związana jest z królową Włoch Margheritą Sabaudzką.

Kucharz nałożył na ciasto mozarellę, pomidory i bazylię, powtarzając kolory włoskiej flagi. Dziś neapolitańska pizza chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że można ją przyrządzać wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Dziś wiemy, że trzy składniki plus dobre ciasto to idealne proporcje pizzy.

Warsztaty robienia pizzy

Jaka jest lepsza, wypiekana w pizzerii czy robiona w domu? Które ciasto jest bardziej tradycyjne, cienkie czy grube? Jak dobrać składniki, aby do siebie pasowały? Na te i inne pytania odpowiedzą w niedzielę pizzermani z lubelskiej Street Pizzy. Warsztaty odbędą się w lokalu przy ulicy Okopowej 4, wstęp na nie jest bezpłatny.

Przez cały dzień od 14 do 22 kucharze będą chwalić się wiedzą i umiejętnościami. Swoje tajniki przekażą wszystkim zainteresowanym, a na najlepszych uczniów czekać będą nagrody niespodzianki. Dla wszystkich przewidziany jest 20 proc. rabat.

Liczy się sos

Na cienki placek kładziemy sos, na sos pokrojoną w drobną kostkę mozarellę. W klasycznym wydaniu jest to sos pomidorowy. W zimie najlepiej zrobić go w oparciu o włoskie pomidory z puszki. Są bardzo aromatyczne, soczyste i kuszą fantastycznym aromatem. Pomidory miksujemy dodając odrobinę oliwy, ulubione zioła.

W pizzeriach króluje także sos czosnkowy. Jak go zrobić? Do miski wrzucamy opakowanie jogurtu naturalnego, dodajemy dużą łyżkę majonezu. Wrzucamy kilka ząbków roztartego czosnku, doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i odrobiną pikantnego sosu tabasco.

Czosnkowy sos można robić także na śmietanie. Po wymieszaniu z majonezem dodajemy cukier, roztarty czosnek. Następnie ucieramy z oliwą majeranek, tymianek i sparzone oregano. I doprawiamy ziołową mieszanką sos.

Co na ciasto?

Ponoć z dobrą pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się dobry skład i najlepsze kawałki. Jakie dodatki kładziemy na pizzę?

Takie, które najbardziej nam smakują. Ser 3 dodatki to idealne proporcje. Z jednej strony możemy zrobić pizzę na bogato: wiejska kiełbasa, boczek, salami i oliwki. Z drugiej z czterema rodzajami sera: mozarella, gorgonzola, bursztyn, cheddar. Ilość składników możemy zmniejszać. Świetnie smakuje pizza z cienkimi plastrami wędzonej szynki i świeżą rukolą, którą kładziemy na wierzch po wyjęciu pizzy z pieca. Doskonała pizza wegetariańska ma na sobie tylko cienkie plastry surowej gruszki i gorgonzolę.

(sz)

Starsi robią sami

Około 62 proc. Polaków przynajmniej raz w miesiącu je pizzę. Jak wynika z badań PMR, niemal równie popularne jest kupowanie pizzy w restauracji, pizzerii lub barze (33 proc. badanych), co pieczenie jej samodzielnie w domu (32 proc.). Nieco mniej popularne jest zamawianie pizzy z dowozem (24 proc.), a także kupowanie pizzy mrożonej lub spodów do pizzy (16 proc).

Pizza niezależnie od rodzaju (dowożona, w lokalu, mrożona, pieczona samodzielnie) cieszy się największą popularnością wśród osób z najmłodszej grupy wiekowej uwzględnionej w badaniu (18–24 lata).

Wśród grup wiekowych od 18 do 44 lat największą popularnością cieszy się pizza jedzona w lokalu, następnie pizza dowożona. Konsumenci z przedziału wiekowego powyżej 45 lat wolą przygotować pizzę samodzielnie w domu. Ci ostatni dodatkowo w ogóle nie lubią kupować mrożonej pizzy, podczas gdy konsumenci z innych grup wiekowych czasami kupują tego rodzaju pizzę.

(Oprac. red na podstawie www.research-pmr.com)

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto