Wśród wystawianych wyrobów znalazły się m.in. kiełbasy, szynki, polędwice, pieczenie, pasztety, przetwory mięsne, smalec wiejski. Oprócz tego pieczywo, chleby pełnoziarniste, chleb na zakwasie i na liściach kapusty oraz pierogi, krokiety, kulebiaki, oscypki, sery korycińskie „swojskie”, zioła, suszone warzywa i owoce. Są też miody, miody pitne, ciasta tradycyjne, sękacze, herbaty owocowe, kwas chlebowy, soki naturalne, nalewki, tradycyjne piwa pszeniczne. Większości z prezentowanych produktów na co dzień nie można dostać w żadnym tradycyjnym sklepie.
Specjalną część ekspozycji zajmują stoiska prezentujące tradycyjne potrawy i wyroby z Kazimierza i „Krainy Lessowych Wąwozów”.
Znajdziemy tu m.in. sery kozie Danuty i Tadeusza Kęcików z Wierzchoniowa, pstrąg wędzony z Gospodarstwa Rybackiego „Pustelnia” Haliny Daczki pod Opolem Lubelskim, pierogi Małgorzaty Urban z Cholewianki w kilku smakach (m.in. z nadzieniem jabłkowym), swojski smalec.
Reprezentowana jest także restauracja „Mandaryn” z Kazimierza, która wystawia susze owocowe, obwarzanki, pierniki i specjały ze „Spiżarni”. D
la odwiedzających przygotowano wiele atrakcji i niespodzianek. Mistrzowie kuchni z kazimierskich restauracji postanowili na tę okazję odszukać zapomniane przepisy i wprowadzić do swojej oferty tradycyjne potrawy charakterystyczne dla miasteczka, których będzie można skosztować tylko w ten weekend.
Na kazimierski rynek można przyjść jeszcze dzisiaj. Impreza potrwa do 17.00.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?