Proste i łatwe obiady z tego, co jest w domu! W każdym domu znajdzie się mąka, kasza, ryż i mięso w zamrażalniku, a w lodówce jajka, kawałek kiełbasy lub boczku i ser żółty! A w spiżarni przecier pomidorowy, cebula i ziemniaki. Z tych kilku składników można wyczarować pyszne obiady dla całej rodziny. Kliknijcie w galerię i zobaczcie nasze propozycje!
Zimą też lubimy lato, bo za nim tęsknimy. Mamy dla was zdjęcia z przedwojennych plaż i kurortów nad Morzem Bałtyckim. Zobaczcie, jak wyglądał przedwojenny plażing, mola, pomosty, ścieżki spacerowe. I nie tylko. Najstarsze zdjęcia są z około 1920, a najmłodsze z 1938. Przedstawiają m.in. Jastrzębią Górę, Karwię, Wielką Wieś, Rozewie, Hel, Dębki, Juratę, Kamienną Górę, Gdynię, Orłowo. Miłego oglądania w oczekiwaniu na lato.
Poszukiwania pierwszej pracy nie warto odkładać. Dzięki zdobytemu doświadczeniu i nowym umiejętnościom będzie o wiele łatwiej pokonywać kolejne szczeble kariery zawodowej.
Garncarstwo lubelskie posiada bogatą i odległą tradycję i do niedawna stanowiło jedno z najstarszych oraz najliczniej reprezentowanych rzemiosł w Polsce. W połowie lat 50. XX wieku woj. lubelskie zajmowało drugie miejsce w Polsce pod względem liczby ośrodków garncarskich w Polsce. Do największych, najstarszych i znanych ośrodków na Ziemi Chełmskiej należy Pawłów. Tutaj znajduje się również Izba Garncarska.
Kamil Stoch to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich sportowców, 25 maja obchodzi obchodzi 36. urodziny. W skokach narciarskich od ponad dekady liczy się w walce o najwyższe laury, jest trzykrotnym mistrzem olimpijskim. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z jego kariery i życia "pozasportowego". Nasi fotografowie uwiecznili największe sukcesy, jak również spotkania z młodzieżą, lot myśliwcem F16, czy wizytę w... zakładzie karnym. Zobacz, jak zmieniał się przez lata Kamil Stoch, jak wyglądał, gdy jeszcze nie było bohaterem skoków. Kliknij w przycisk "ZOBACZ GALERIĘ" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
„Blue Monday”, czyli najbardziej dołujący dzień w roku przypadł tym razem na 15 stycznia. Termin ten powstał w 2004 r., a stworzył go brytyjski psycholog, Cliff Arnall. Eksperci podkreślają, że to właśnie w tym dniu możemy odczuwać większe niż zwykle przygnębienie.
Ogórki na zimę. Pracy z tymi przetworami nie za dużo, a możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Kliknijcie w galerię i zobaczcie TOP 10 sprawdzonych przepisów na przetwory z ogórków naszych Czytelników. Znajdziecie tam nie tylko receptury na kiszone ogórki, ale także na sałatki na zimę, ogórki z kurkumą czy „ogóreczki do wódeczki”, czyli na ostro. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Odtworzyliśmy dawne kadry przedwojennego Lublina. Tym razem skupiliśmy się na ulicy Lubartowskiej. Już na pierwszy rzut oka widać różnicę! Bardzo zmieniła się na przestrzeni blisko stu lat. Wciąż można jednak odszukać miejsca, których historia sięga znacznie głębiej, niż nam się zdaje na pierwszy rzut oka.
Wielu z nas hoduje kwiaty nie tylko dla dekoracji, ale również po to, by wypełniały naszą domową przestrzeń pięknym zapachem. Nietrudno wymienić zalety hodowania w domu kwiatów doniczkowych. Nadają wnętrzom lekkości i przytulności, są piękne, a co za tym idzie – ich widok poprawia nastrój. Przyjemny zapach wpływa pozytywnie na człowieka, poprawia koncentrację i pozwala się zrelaksować. Jakie kwiaty wybrać?
Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Zadbajmy nie tylko o tradycyjne potrawy, ale i o odświętny nastrój. Zobaczmy, co znajdziemy na świątecznym stole. Są tradycyjne potrawy, ale jest i lżejsze menu.
Trzynaścioro dzieci utonęło w Wiśle. Ta informacja 62 lata temu wstrząsnęła mieszkańcami Lublina. Mimo upływu lat wciąż są osoby, które pamiętają o ofiarach i ich rodzinach.
Widok snopków na polach stał się dla jednych wspomnieniem, dla innych przeszłością, znaną jedynie ze starych zdjęć. Czas żniw oznaczał dla ludzi na wsi pełną gotowość i ciężką pracę. Pomagały całe rodziny i sąsiedzi sobie nawzajem. Teraz przyjeżdża kombajn i w kilka dni jest po wszystkim: zboże w silosie, słoma zbalowana i zebrana. Kiedyś było inaczej. Zobaczcie sami...