Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani...
fot. javiindy/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa wieprzowina

NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są podatne na pasożyty np. włośnice czy tasiemce oraz bakterie, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Spożycie źle przechowywanej wieprzowiny może grozić zatruciem jadem kiełbasianym.

Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu mięsa pochodzącego od świń powinny wykazywać osoby z upośledzonym układem odpornościowym, w tym leczone na choroby nowotworowe, chorujące na AIDS i będące po przeszczepie, a także cukrzycy i kobiety w ciąży.

Zobacz również

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

NOWE
Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Majówka nad zalewem na Borkach w Radomiu. Tłumy ludzi, plażowanie i spacery [FOTO]

Majówka nad zalewem na Borkach w Radomiu. Tłumy ludzi, plażowanie i spacery [FOTO]

Polecamy

Koncert narodowy w Filharmonii Lubelskiej już 3 maja

Koncert narodowy w Filharmonii Lubelskiej już 3 maja

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone