Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Spożywanie wina jak najbardziej wskazane

Redakcja
Smaczny trunek z dojrzałych winogron to nie tylko przysmak dla podniebienia, ale też środek działający zbawiennie na serce, układ odpornościowy i trawienie.

– Lampka czerwonego wina do obiadu ma korzystny wpływ na nasze zdrowie – uważa Grzegorz Kowaluk, specjalista dietetyk. – Wino pomaga w zapobieganiu miażdżycy i chorób serca. Zawiera antyoksydanty, zwane antyutleniaczami, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegają uszkodzeniu przez nie komórek.

Dzięki prowadzonym przez lata badaniom, naukowcy odkryli terapeutyczne zalety wina.

Pite w umiarkowanych ilościach pomaga w zapobieganiu chorób serca, naczyń krwionośnych, nowotworów, a także jest skutecznym środkiem na stres. W winie jest prawie sto składników, które działają korzystnie na zdrowie. To kombinacja, która pomaga oczyścić krew ze złego cholesterolu. Wino zawiera również wiele witamin, kwas foliowy i antyoksydanty.

Najlepszy wpływ na organizm ma wytrawne wino czerwone.

Aby przekonać się o zaletach wina, trzeba pić je regularnie i z umiarem. Specjaliści przestrzegają, by nie pić więcej niż dwa kieliszki wina dziennie. Czy wino cieszy się popularnością wśród mieszkańców Lublina? – Coraz częściej zdarza się, że lublinianie doceniają dobre wino o pięknym, utrzymującym się długo aromacie – uważa Zbigniew Zamielski, właściciel sklepu z winami.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto