Materiał Dziennikarza Obywatelskiego |
W niedzielę w Skansenie w Lublinie odbyła się jubileuszowa dziesiąta edycja wojewódzkiego etapu konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Takie imprezy mają na celu promocje wyrobów regionalnych Lubelszczyzny. Czasami niewiele osób wie jakie wspaniałe wyroby sztuki kulinarnej mogą nam zaoferować odległe zakątki naszego regionu.
Nad jeziorkiem w Skansenie w Lublinie rozłożono stragany, namioty i stoły, na których zaprezentowano regionalne wyroby sztuki kulinarnej, wędliniarskiej, piekarniczej, ciastkarskiej, wyrobu nalewek, produkcji miodów- sposobami tradycyjnymi.
To smaki naszych babć, bez ulepszaczy i konserwantów… Można ich było posmakować, zakupić do domu…
Marszałek województwa lubelskiego prezentował swoje umiejętności kulinarne - była to wołowina lubelska z pierożkami z wiśni, z dodatkiem świeżej marchewki, polana sosem karmelowym. Próbowałem, wyborne danie.
Występy zespołów regionalnych, dodawały blasku imprezie. Komisje konkursowe, oceniały jakość wyrobów i walory smakowe.
Pogoda dopisała, zobaczcie na zdjęciach te wspaniałe pyszności.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?