Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki Regionów w Skansenie (materiał Dziennikarza Obywatelskiego)

Redakcja
W niedzielę w Skansenie można było spróbować smakołyków z województwa lubelskiego.
Materiał Dziennikarza Obywatelskiego

W niedzielę w Skansenie w Lublinie odbyła się jubileuszowa dziesiąta edycja wojewódzkiego etapu konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Takie imprezy mają na celu promocje wyrobów regionalnych Lubelszczyzny. Czasami niewiele osób wie jakie wspaniałe wyroby sztuki kulinarnej mogą nam zaoferować odległe zakątki naszego regionu.

Nad jeziorkiem w Skansenie w Lublinie rozłożono stragany, namioty i stoły, na których zaprezentowano regionalne wyroby sztuki kulinarnej, wędliniarskiej, piekarniczej, ciastkarskiej, wyrobu nalewek, produkcji miodów- sposobami tradycyjnymi.

To smaki naszych babć, bez ulepszaczy i konserwantów… Można ich było posmakować, zakupić do domu…

Marszałek województwa lubelskiego prezentował swoje umiejętności kulinarne - była to wołowina lubelska z pierożkami z wiśni, z dodatkiem świeżej marchewki, polana sosem karmelowym. Próbowałem, wyborne danie.

Występy zespołów regionalnych, dodawały blasku imprezie. Komisje konkursowe, oceniały jakość wyrobów i walory smakowe.

Pogoda dopisała, zobaczcie na zdjęciach te wspaniałe pyszności.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto