Przepisy na dania z bobem. Zobacz top 10 propozycji
Pierogi z bobem - przepis Składniki: mąka 250 g, letnia woda około 3/4 szklanki, 1 łyżka oliwy, szczypta soli, 300 g bobu, 1 cebula, boczek 100 g, 1/2 pęczka koperku, papryka ostra 1/4 łyżeczki, sól, pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca. Połowę boczku kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą, Boczek i cebulę dodajemy do bobu, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pozostały boczek podsmażamy i podajemy z ugotowanymi pierogami. Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy świeżym koperkiem.