Rogaliki drożdżowe z wody
Składniki:
1 kg mąki pszennej,
1 margaryna,
0,5 litra mleka,
8 dag drożdży,
1 jajko.
Dodatkowo: marmolada, cukier (do obtoczenia rogalików), 1 jajko do smarowania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i zamiesić ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, zawinąć je w ściereczkę i włożyć do garnka z zimną wodą. Po wypłynięciu, ciasto wyjąć i wyrabiać. Rozwałkować, pociąć na małe prostokąty, zwinąć i nacinać z wierzchu. Następnie posmarować rozmąconym jajem i obtoczyć w cukrze. Piec w temperaturze 180 st. C, aż rogaliki się zarumienią (około 30-35 minut).
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?