Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Pierwsza sesja Rady Gminy Gorzyce w nowej kadencji. Oglądaj transmisję

NOWE
Pierwsza sesja Rady Gminy Gorzyce w nowej kadencji. Oglądaj transmisję

Są pieniądze na zadania, związane z rolnictwem. Kto jest dostał w woj. lubuskim?

NOWE
Są pieniądze na zadania, związane z rolnictwem. Kto jest dostał w woj. lubuskim?

Polecamy

Koncert narodowy w Filharmonii Lubelskiej już 3 maja

Koncert narodowy w Filharmonii Lubelskiej już 3 maja

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Lublin na trasie ewangelizacyjnej Adama Szustaka. Kaznodzieja zaprasza na spotkanie

Lublin na trasie ewangelizacyjnej Adama Szustaka. Kaznodzieja zaprasza na spotkanie