W konkursie mogli wziąć zalogowani użytkownicy naszego portalu, którzy pod tym raportem o pizzeriach w Lublinie zamieścili komentarz z przepisem na oryginalną pizzę.
Autor najciekawszego zdaniem redakcyjnego jury przepisu otrzyma dwuosobowe zaproszenie na degustację włoskiego przysmaku w pizzerii Wenecja przy ul. M.Curie-Skłodowskiej 2.
Na przepisy w komentarzach czekaliśmy do 27 lipca 2011 roku do godz. 23:59.
Nagrodę otrzyma Tereza. Gratulujemy!
Ze zwycięzcą skontaktujemy się drogą e-mailową. Prosimy o sprawdzenie skrzynki e-mailowej podanej przy rejestracji na naszej stronie internetowej.
Nagrodzony przepis: Pizza przyprawiona miłością ;)
Przepis, którym chcę się podzielić został sprawdzony przeze mnie wiele lat temu. Było to pierwsze danie, które przygotowałam dla mojego Ukochanego i którym podbiłam jego serce. Polecam również Wam, jako niespodziankę dla osoby szczególnie bliskiej sercu (pełnoletniej, ponieważ jednym ze składników jest wino ;))
Składniki na ciasto:
opakowanie drożdży
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca ani zimna)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
1/3 szklanki białego słodkiego wina
1 łyżka cukru
1 i 1/2 szklanki przekrojonych czerwonych winogron bez pestek
1 szklanka sera Fontina/Fontal - skórki wyrzuć, a ser pokrój w niewielkie kosteczki (możesz zastąpić innym serem dojrzewającym podpuszczkowym o łagodnym smaku)
1/3 szklanki rozdrobnionego sera Gorgonzola Dolce (mimo obco brzmiącej nazwy, ser jest łatwo dostępny w marketach)
1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
PRZEPIS:
1) Ciasto.
a) Wymieszaj razem: drożdże, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłej wody. Uzyskaną mieszankę pozostaw na około 5
minut, aż zobaczysz na powierzchni cieniutką skorupę. Oznacza to, że drożdże spisują się jak należy a Ty możesz przystąpić do kolejnego punktu.
b) Dodaj do miski sól, 1 i 1/4 szklanki mąki, drożdże z poprzedniego punktu, oliwę oraz kolejne 1/2 szklanki
ciepłej wody. Wymieszaj wszystkie te składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj tyle mąki (1/4
do 1/2 szklanki) do ciasta, abyś mógł uzyskaną masę z łatwością odlepić od ścianek miski.
c) Rozsmaruj na dłoniach odrobinę mąki i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się ono miękkie, gładkie i elastyczne.
Uformuj ciasto w kulkę i osyp je mąką. Umieść tak przygotowane ciasto w misce i przykryj folią. Postaw miskę
w ciepłym miejscu, w którym nie ma przeciągów. Odczekaj aż ciasto urośnie.
2) Rozgrzej piekarnik.
Delikatnie wyjmij ciasto z miski i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub pergaminem.
Posyp brzegi pergaminu niewielką ilością mąki. Rozciągnij równomiernie palcami (nie dotykaj ciasta bardziej niż jest to potrzebne - jeśli ciasto jest zbyt lepkie, lekko oprósz je mąką).
3) Farsz.
Dodaj do wina cukier, a następnie przelej je do małego rondelka. Wstaw na niewielki ogień i mieszaj aż cukier rozpuści się. Trzymaj na ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj winogrona do rondelka i delikatnie wymieszaj. Powstały syrop przelej do miski. Dodaj ser i pieprz. Wymieszaj.
4) Umieść farsz na cieście. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz pizzę do chwili aż stanie się krucha, a ser nabierze złotej barwy i będą widoczne na nim małe pęcherzyki (jeśli piekarnik będzie dobrze rozgrzany - potrwa to ok. 15 minut).
Pamiętaj aby usunąć pergamin ;)
Na koniec dodaj szczyptę miłości i podaj niemałą porcję ukochanej osobie. Przygotuj się na serwowanie dokładek ;) Smacznego!
Więcej o konkursie dowiesz się w artykule:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?