Orientalnie i na ostro lub słodko i z czekoladą. Oto czym kuszą gości nowe restauracje w Lublinie
Chińskie Specjały „Gościć jak w Polsce, karmić jak w Chinach” – to motto przyświeca właścicielom Chińskich Specjałów. Restauracja przy ul. Peowiaków otwarta jest od tygodnia. Wielbiciele orientalnych smaków znajdą tu dania mięsne i wegańskie. M.in. baraninę z marynowanym czosnkiem, smażone pierożki won-ton z wieprzowiną, kalmary w tempurze i karpia w potrawce syczuańskiej na ostro. Odstępstwem od chińskiego menu są sajgonki, czyli specjalność kuchni wietnamskiej. - Wszystko robione jest na miejscu. Wyjątkiem są pierożki, które przyjeżdżają do nas z Warszawy, ale wyrabia je chińska kucharka - mówi Kamila Górna, menadżer restauracji. - Charakteryzują nas wyraziste smaki, ostra kuchnia z prowincji Syczuan – przyznaje Kamila Górna. Wśród przypraw króluje kumin i pieprz syczuański. Najpopularniejszym dodatkiem jest czosnek i marynowane dodatki. Kuchnię prowadzą Baoli Yang i Mingbo Yu. Kucharze pochodzą z Chin, ale od 11 lat mieszkają w Polsce. W dwupiętrowym lokalu znajduje się ok. 85 miejsc siedzących. Ozdobą restauracji jest zajmujący pół ściany obraz przedstawiający Wielki Mur.