Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Na schabowego i nie tylko do Sielsko Anielsko. 20 lat lubelskiej restauracji

Marcin Jaszak
Poznaj hasło i zjedz taniej najlepszego schabowego w Polsce w jednej najbardziej klimatycznych restauracji w Lublinie. Restauracja Sielsko Anielsko przygotowała wyjątkowe menu z okazji dwudziestolecia działalności. Bohaterem urodzinowej karty jest król staropolskiego stołu, czyli schabowy w sześciu wyjątkowych odsłonach.

Przez najbliższe 10 dni restauracja oferuje 10 procent zniżki na całe menu dla pierwszych 10 gości, którzy powiedzą hasło Lublin Nasze Miasto. A nawet jeśli schabowy to nie wasz klimat, to Sielsko Anielsko słynie również z niebywale smacznych pierogów i staropolskiej kuchni.

Miejsce: Restauracja Sielsko Anielsko, Stare Miasto, Rynek 17.

Oferta: 10 procent zniżki przez 10 dni na całe menu dla pierwszych 10 gości na hasło Lublin Nasze Miasto (promocja obowiązuje na miejscu)

Potrawy można też zamówić przez aplikację Glovo

Przy tej okazji warto przypomnieć historię tej restauracji, która przeplata się z najnowszymi dziejami Starego Miasta. Restaurację prowadzą Jacek Abramowski i Anna Marczak, znana w Lublinie projektantka wnętrz i świetny kucharz.

Niewielu pamięta, że w miejscu gdzie dziś jest restauracja, działała kawiarnia Kaprys. Wówczas jeszcze Stare Miasto cieszyło się niezbyt dobra sławą, po zmroku zapuszczali się tu jedynie najodważniejsi, a ogródki restauracyjne były rzadkością.

- W lecie wystawaliśmy dwa stoliki i cztery krzesła, takie właśnie były tu ogródki. Stare Miasto miało swój urok, ale cieszyło się raczej złą estymą. Nie było oświetlenia ulicznego, po sezonie robiło się wcześnie ciemno i goście niechętnie tu spacerowali, więc początki nie był łatwe dla prowadzenia biznesu. Na szczęście parę lat później wszystko się zmieniło. Stare Miasto zostało oświetlone, zamontowano monitoring, mieszkańcy i turyści zaczęli coraz chętnie odwiedzać to miejsce. Wkrótce, jako jedni z pierwszych mieliśmy bardzo duży ogórek, a Stare Miasto zmieniało się na naszych oczach – wspomina Jacek Abramowski.

Sielsko Anielsko również się zmieniało. Dwadzieścia lata temu restauracja zajmowała zaledwie sześćdziesiąt metrów kwadratowych powierzchni. Dziś jest to sześćset metrów doskonale zaaranżowanej przestrzeni.

- Część powierzchni wynajmujemy od Lubelskiego Towarzystwa Muzycznego, a wnętrza projektowaliśmy dbałością o szczegóły. Każda sala, choć różni się wystrojem, to jednak jest bardzo spójna z całością. Drewno do wystroju restauracji było sprowadzane aż z Krakowa, a samą aranżację konsultowaliśmy z Muzeum Wsi Lubelskiej. Prawdopodobnie z tego powodu nasza restauracja jest punktem zwiedzania wielu wycieczek – podkreśla lubelski restaurator.

Na koniec menu, które doceniła Magda Gessler. Nagrywała tu programy w innych lokalach, jednak na obiady poprzychodziła Sielsko Anielsko.

- Chwaliła naszego schabowego i, co ciekawe, nawet wysyłała do nas kucharzy aby uczyli się go przyrządzać. Swego czasu bardzo doceniał nasze pierogi Stephen Mull, były Ambasador Stanów Zjednoczonych w Polsce. Przyjeżdżał tu na pierogi przy każdej okazji. Ostatnio dołączyliśmy do serwisu Glovo, ponieważ docenili właśnie naszego schabowego – mówi Jacek Abramowski.

W menu restauracji znajdziemy, obok schabowego i pierogów, tradycyjne staropolskie dania. Zatem zapamiętajcie hasło Lublin Nasze Miasto i siadajcie do wyjątkowej uczty.

Rabat obowiązuje w dniach 9.02-18.02.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto