Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja największego kulinarnego festiwalu

Adrianna Romanek
Adrianna Romanek
Małgorzata Genca
Małgorzata Genca
Jedno z najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych wróciło w wiosennej odsłonie. Restaurant Week wystartował i potrwa do 24 kwietnia. Tym razem o podniebienia mieszkańców Lublina zadba 20 restauracji serwujących kuchnie z różnych stron świata. Zobacz, jakie restauracje z Lublina biorą udział w festiwalu!

Wiosenna edycja Restaurant Week 2024

Restaurant Week jest największym i jednym z najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Festiwal odbywa się od 2014 roku, a jego ideą jest promowanie lokalnych restauracji. Szefowie kuchni przygotowują na tę okazję swoje popisowe autorskie menu, które na co dzień nie jest dostępne w lokalach. Hasło tej edycji to #FoodNewsGoodNews i ma zachęcać gości do odkrywania kulinarnych sensacji.

- Mamy się czym pochwalić, ponieważ Restaurant Week to aktualnie największe wydarzenie kulinarno-gastronomiczne zarówno w Polsce, jak i w Europie. To także największe biletowane wydarzenie restauracyjne na świecie. Nasz festiwal to doskonała okazja do komunikacji między restauracją a gośćmi i właśnie tym się zajmujemy. W tej edycji mamy dużo debiutów i nowinek restauracyjnych, do których serdecznie zapraszamy - podkreśla Magdalena Rudnicka, organizatorka Lubelskiego Restaurant Week.

Wydarzeniu przyświeca także wyjątkowa inicjatywa niemarnowania żywności. Dzięki systemowi wcześniejszych rezerwacji nie marnuje się ani trochę jedzenia, ponieważ kucharze za każdym razem wiedzą, ile dokładnie porcji muszą przygotować danego dnia.

Jakie restauracje z Lublina biorą udział w festiwalu?

W wiosennej edycji festiwalu udział biorą m.in. takie restauracje jak: COMO, Bona, PizzaLover, Wytrawny, Giuseppe, Atrium, Kago Sushi oraz Małe Indie. Na śniadaniu prasowym mieliśmy okazję gościć właśnie w restauracji COMO, która zaprezentowała nam swoje festiwalowe menu, a właścicielka Agnieszka Przytuła-Szymanik, opowiedziała o kulinarnych trendach oraz oryginalnym wystroju wnętrza jej restauracji.

Propozycje Chefa Tomka Tarasa z restauracji COMO to:

  • Wersja wegetariańska: krem z buraków chioggia z malinami, chili, kokosem i prażonymi orzeszkami piniowymi, nastepnie: ravioli z halloumi, gruszką, szpinakiem, orzechem włoskim i roślinną śmietanką. Na deser: tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą.
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Małgorzata Genca
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Małgorzata Genca
  • W alternatywnej opcji menu: tatar z kałamarnicy z kolendrą, majonezem pistacjowym, chilli, szalotką i świeżym ogórkiem, na danie główne pierś z kaczki z topinamburem, jarmużem, edamame i borówkami z chilli. Na deser: tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą.
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Małgorzata Genca
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Małgorzata Genca

Dodatkowo w ramach rezerwacji wszyscy otrzymają też festiwalowy cocktail. Jak wziąć udział w Restaurant Week? Wystarczy wejść na stronę festiwalu zarezerwować miejsce i cieszyć się 3-daniowym posiłkiem składającym się z przystawki, dania głównego i deseru, dostępnych w dwóch wersjach.

Kolacja Ambasadorów Restaurant Week w Lublinie

Na kolacji ambasadorskiej mieliśmy okazję gościć w restauracji Bona przy ulicy Kowalskiej 19 z wyjątkowym widokiem na Zamek Lubelski. Z okazji Festiwalu chef kuchni Roman Budushevsyi przygotował dwie propozycje menu.

  • W pierwszej odsłonie: smażone karczochy z puree z grillowanych bakłażanów z dodatkiem wędzonych pomidorów i migdałów, na drugie danie: przegrzebek na kremie z kalafiora, ravioli z kukurydzianym kremem z dodatkiem pomidorowej salsy, a na deser pistacjowy supreme.
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Miny robimy Konrad Drobek
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Miny robimy Konrad Drobek
  • Druga wersja menu to: Vitello Tonnato – cielęcina z sosem z tuńczyka, kaparami, chilli i praliną pistacjową, na następnie: comber z nowozelandziej baraniny na kremie z topinamburu z sosem z czarnego kardamonu, a deser to cannoli – krem śmietankowy, mus z owoców leśnych i czekolada.
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Miny robimy Konrad Drobek
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Miny robimy Konrad Drobek
Największy kulinarny festiwal wrócił do Lublina. Ruszyła wiosenna edycja Restaurant Week
Miny robimy Konrad Drobek

- To kulinarna wycieczka po smakach, których wcześniej nie miałam okazji spróbować. Szef kuchni postawił na oryginalne połączenia, które moim zdaniem świetnie ze sobą współgrają. Razem ze znajomą spróbowałyśmy zarówno menu z wersji A, jak i B i obie nie jesteśmy w stanie ocenić, które było lepsze. Uważam, że po prostu trzeba tu wrócić i jeszcze raz spróbować obu wersji, ponieważ naprawdę warto - mówiła jedna z uczestniczek kolacji.

Zobacz fotorelację ze śniadania prasowego oraz kolacji ambasadorskiej Festiwalu Restaurant Week w Lublinie. Kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto