W piekarni wypiekano pieczywo, które można było kupić na terenie sklepu Delima w Plazie.
– Obecność szkodników zwiększała ryzyko zakażenia żywności drobnoustrojami – mówi Barbara Sawa-Wojtanowicz, kierownik działu żywności w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.
Wątpliwości inspektorów wzbudził też ogólny brak higieny w pomieszczeniu.
– Na ścianach stwierdziliśmy obecność pleśni, z sufitu łuszczyła się farba. Sprzęty techniczne były brudne i zaniedbane, podobnie urządzenia chłodnicze.
Żywność nie była odpowiednio segregowana. Niedezynfekowane jaja przetrzymywano wraz z innymi produktami, co z kolei groziło zarażeniem pałeczkami salmonelli. Poza tym bułka tarta stosowana w produkcji leżała pod zlewozmywakiem – wymienia Barbara Sawa – Wojtanowicz.
To nie jedyne zastrzeżenia. Pracownicy nie mieli na sobie odpowiedniej odzieży, a jeden z nich nie posiadał też dokumentacji lekarskiej do celów sanitarno – epidemiologicznych.
Decyzję o ponownym otwarciu piekarni PSSE wyda po kolejnej kontroli, która nie wykaże żadnych uchybień. Inspektorzy wypisali też mandat w wysokości 500 złotych.
Czytaj także:
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?