Pomysł na zawody zrodził się wśród członków lubelskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Polskich. Zmierzą się w nich młodzi kucharze z sześciu szkół z naszego województwa. – Chcemy przekonać młodych ludzi, że przyrządzanie potraw z owoców morza nie musi być wcale straszne – mówi Andrzej Malinowski, prezes stowarzyszenia.
Na początku marca do uczniów trafiła lista produktów, na bazie której zaprezentują swoje popisowe dania.
W trakcie zawodów będą mogli konsultować się z kilkoma starszymi kucharzami, czuwającymi nad przebiegiem imprezy. Ich potrawy ocenią między innymi przedstawiciele Urzędu Miasta i Urzędu Marszałkowskiego, a także znany szef kuchni Jacek Szczepański z Warszawy. – Zależy nam przede wszystkim na tym, by ci młodzi ludzie zebrali siły i otworzyli się na nowe pomysły. Trzeba wyciągnąć do nich rękę – dodaje Malinowski. - Przewidzieliśmy liczne nagrody.
Początek imprezy o godzinie 10. Wstęp bezpłatny.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?