Lubelskie restauracje: Ostro - Smacznie i zdrowo
Lubelskie restauracje
Lubelskie restauracje: Ostro - Smacznie i zdrowoCiasto agrestoweSkładniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 7 łyżek cukru, 3/4 kostki masła, żółtko, szczypta soli; nadzienie: 2 szklanki agrestu, 20 dag białego sera, 15 dag twarożku śmietankowego, 8 łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, łyżka skórki otartej z cytryny, 1/2 opakowania budyniu waniliowego, 2 łyżki konfitury agrestowej Sposób przygotowania: Ciasto: mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier i masło, posiekać. Oprószyć solą, wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, wstawić do lodówki na 30 min. Agrest oczyścić, umyć, osuszyć. Biały ser dokładnie wymieszać z twarożkiem, cukrem, waniliowym, jajkami, skórką z cytryny i budyniem. Dodać agrest, delikatnie wymieszać. Tortownicę o śr. 28 cm natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy. Spód nakłuć widelcem. Włożyć masę serową. Piec ok. 45 minut w temp. 180° C. Ostudzić w formie. Sernik wyjąć z formy. Konfiturę agrestową podgrzać, posmarować wierzch ciasta.