- Wśród nich znajdą się m.in. mięso żniwiarza, babka rabarbarowa, groszkówka nadwieprzańska, zsiadlaki oraz sekret Sapiehów – zachęca Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.
Goście odwiedzający skansen będą mogli spróbować wielu oryginalnych kompozycji, takich jak: smalec fasolowy, pasztet z cukinii czy konfitura cebulowa. Ambitni kucharze zaserwują nam kawior żydowski i "Tęczowy przysmak", czyli rybną pasztetową, a do picia np. "Jabłuszko po lubelsku", naturalny syrop z mięty polnej czy sok tłoczony "Jabłko-buraczek".
W niedzielę w skansenie nie zabraknie też przysmaków, które goszczą na ministerialnej "Liście Produktów Tradycyjnych" w tym: pralin z Lublina, konfitury różanej z Końskowoli, piernika żydowskiego, szarytki w marynacie oraz serów z ziołami.
W programie imprezy znajdą się również pokazy przyrządzania jagnięciny, prezentacja wczesnośredniowiecznej kuchni Słowian. Zmaganiom konkursowym będzie towarzyszyło wiele innych atrakcji.
Bilet na imprezę kosztuje 6 zł.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?