Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Białej Podlaskiej. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Białej Podlaskiej
Polecane lodziarnie w Białej Podlaskiej WS Studio
Przeczytaj, gdzie znajdują się lodziarnie w Białej Podlaskiej. Z pewnością lody są nieodłącznie związane z wakacjami. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Białej Podlaskiej.

Spis treści

Lodziarnie w Białej Podlaskiej

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Białej Podlaskiej

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Białej Podlaskiej? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Białej Podlaskiej?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. Latem na każdym kroku możemy zobaczyć lodziarnie serwujące lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Zazwyczaj lody robi się z gotowych mieszanek w postaci proszku z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Możemy jednak spotkać w Białej Podlaskiej lodziarnie, w których podobnie, jak dawniej wykonuje się pracę z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Gdzie powstały pierwsze lody?

Pierwsze wzmianki o deserach wykonanych z mleka, owoców i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami delektowali się także wybrańcy zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ze względu na konieczność transportu lodu z gór były posiłkiem wykwintnym i unikatowym w formie dzisiejszego sorbetu.

W epoce Renesansu włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope powstała w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na bialapodlaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto