Festiwal Smaków w Galerii Gala to już tradycja. Kolejna odsłona już w najbliższy weekend. 23 i 24 stycznia do Lublina ponownie przyjadą najlepsi producenci z różnych regionów Polski. Wystawcy zawitają do nas m.in. z Markowa, Kościelisko, Żywca oraz z zagranicy. Nie zabraknie tez wyrobów rodem z Lublina.
Co zaprezentują?
Będą jak zawsze wędliny, kiełbasy, pieczenie, pasztety. Nie zabraknie wiejskiego smalcu, chlebów pełnoziarnistych i na zakwasie, kulebiaków, miodów i konfitur. Wielbiciele złotego trunku będą mogli zakupić piwa tradycyjne. Dodatkowo gospodynie domowe kupią na kiermaszu rękodzieło przydatne w każdej kuchni. Zaplanowano też degustacje i promocje cenowe, niespodzianki i konkursy z nagrodami.
Kiermasz w Galerii Gala przy ul. Fabrycznej 2 potrwa od godz. 10 do 17. Wstęp jest bezpłatny.
Dla naszych Czytelników mieliśmy konkurs, w którym nagroda to kosz pełen tradycyjnych smakołyków ufundowany przez organizatorów festiwalu. Są w nim wędliny, pieczywo i piwo tradycyjne. Aby go zdobyć wystarczyło podać przepis na potrawę ze swojskimi przysmakami, które będą prezentowane podczas festiwalu.
Wśród przepisów pojawiły się łazanki z kapustą i grzybami, piróg biłgorajski, żurek w chlebie, lubelskie cebularze, kwiaty smażone w cieście, zupa z piwa polskiego hrabiego, kugiel lubelski, sos żurawinowo-chrzanowy, ciasto śliwkowe, lasagne, danie obiadowe ekologiczne oraz skrzydełka faszerowane z glazurą.
Redakcyjnemu jury najbardziej przypadł do gustu przepis Miki82 na kugiel lubelski. Zwyciężczyni serdecznie gratulujemy!
Zwycięski przepis na kugiel lubelski:
Składniki:
*1,5kg ziemniaków ;
*50 dkg surowego boczku lub wędzonej kiełbasy ;
*2 duża cebule ;
*2-3 ząbki czosnku ;
*3 jajka:
*3 łyżki kwaśnej śmietany ;
*5 łyzek mąki ;
*sól ;
*pieprz ;
*magii ;
*majeranek:
Przygotowanie:
1-Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj tak jak na placki ziemniaczane. Cebulę oraz czosnek obierz ,cebulę pokrój w kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę.Ziemniaki przełóż na durszlak , niech odcieknął następnie je lekko odciśnij. Sok z ziemniaków odlej a powstały na dnie krochmal dodaj do ziemniaków. Cebulę zeszklij na oliwie wraz z czosnkiem i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj.
2- Do powstałej masy ziemniaczanej wbij uprzednio sparzone jajka.Wlej kwaśną śmietanę, wsyp mąkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, magii i majerankiem (jak ktoś lubi mogą też być zioła prowansalskie). Starannie wymieszaj, powstała masa powinna mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane (gdy jest za rzadka dodaj mąkę ziemniaczana-widocznie za mało jej było z ziemniaków).
3- Boczek lub kiełbasę (jak ktoś lubi może być to i to )pokrój w cienki paski, podsmaż na rumiano. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, warstwami układaj w niej masę ziemniaczaną, oraz podsmażony boczek z kiełbaską.Powstały kugiel wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz około 1,5 h. Gdy wierzch zacznie sie rumienić zmniejsz ogień. Gotowy kugiel znakomicie smakuje zarówno na gorąco , jak i na zimno m.in: z pikantnym ketchupem lub sosem czosnkowym.
Przepis sprawdzony gorąco polecam!!! Pychotka
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?