Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kugiel lubelski króluje wśród przepisów (rozwiązanie konkursu)

Karolina Szubiela
Karolina Szubiela
Łasuchów czeka w ten weekend nie lada gratka. Rusza kolejny Festiwal Smaków. Dla jednego łasucha MM-ka ma nagrodę - dla Miki82, która wygrała konkurs na najlepszy przepis z użyciem swojskich przysmaków, jakie będą prezentowane na festiwalu.

Festiwal Smaków w Galerii Gala to już tradycja. Kolejna odsłona już w najbliższy weekend. 23 i 24 stycznia do Lublina ponownie przyjadą najlepsi producenci z różnych regionów Polski. Wystawcy zawitają do nas m.in. z Markowa, Kościelisko, Żywca oraz z zagranicy. Nie zabraknie tez wyrobów rodem z Lublina.

Co zaprezentują?

Będą jak zawsze wędliny, kiełbasy, pieczenie, pasztety. Nie zabraknie wiejskiego smalcu, chlebów pełnoziarnistych i na zakwasie, kulebiaków, miodów i konfitur. Wielbiciele złotego trunku będą mogli zakupić piwa tradycyjne. Dodatkowo gospodynie domowe kupią na kiermaszu rękodzieło przydatne w każdej kuchni. Zaplanowano też degustacje i promocje cenowe, niespodzianki i konkursy z nagrodami.

Kiermasz w Galerii Gala przy ul. Fabrycznej 2 potrwa od godz. 10 do 17. Wstęp jest bezpłatny.

Dla naszych Czytelników mieliśmy konkurs, w którym nagroda to kosz pełen tradycyjnych smakołyków ufundowany przez organizatorów festiwalu. Są w nim wędliny, pieczywo i piwo tradycyjne. Aby go zdobyć wystarczyło podać przepis na potrawę ze swojskimi przysmakami, które będą prezentowane podczas festiwalu.

Wśród przepisów pojawiły się łazanki z kapustą i grzybami, piróg biłgorajski, żurek w chlebie, lubelskie cebularze, kwiaty smażone w cieście, zupa z piwa polskiego hrabiego, kugiel lubelski, sos żurawinowo-chrzanowy, ciasto śliwkowe, lasagne, danie obiadowe ekologiczne oraz skrzydełka faszerowane z glazurą.

Redakcyjnemu jury najbardziej przypadł do gustu przepis Miki82 na kugiel lubelski. Zwyciężczyni serdecznie gratulujemy!

Zwycięski przepis na kugiel lubelski:

Składniki:

*1,5kg ziemniaków ;
*50 dkg surowego boczku lub wędzonej kiełbasy ;
*2 duża cebule ;
*2-3 ząbki czosnku ;
*3 jajka:
*3 łyżki kwaśnej śmietany ;
*5 łyzek mąki ;
*sól ;
*pieprz ;
*magii ;
*majeranek:

Przygotowanie:

1-Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj tak jak na placki ziemniaczane. Cebulę oraz czosnek obierz ,cebulę pokrój w kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę.Ziemniaki przełóż na durszlak , niech odcieknął następnie je lekko odciśnij. Sok z ziemniaków odlej a powstały na dnie krochmal dodaj do ziemniaków. Cebulę zeszklij na oliwie wraz z czosnkiem i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj.
2- Do powstałej masy ziemniaczanej wbij uprzednio sparzone jajka.Wlej kwaśną śmietanę, wsyp mąkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, magii i majerankiem (jak ktoś lubi mogą też być zioła prowansalskie). Starannie wymieszaj, powstała masa powinna mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane (gdy jest za rzadka dodaj mąkę ziemniaczana-widocznie za mało jej było z ziemniaków).
3- Boczek lub kiełbasę (jak ktoś lubi może być to i to )pokrój w cienki paski, podsmaż na rumiano. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, warstwami układaj w niej masę ziemniaczaną, oraz podsmażony boczek z kiełbaską.Powstały kugiel wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz około 1,5 h. Gdy wierzch zacznie sie rumienić zmniejsz ogień. Gotowy kugiel znakomicie smakuje zarówno na gorąco , jak i na zimno m.in: z pikantnym ketchupem lub sosem czosnkowym.

Przepis sprawdzony gorąco polecam!!! Pychotka

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kugiel lubelski króluje wśród przepisów (rozwiązanie konkursu) - Lublin Nasze Miasto

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto