MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Andrzej Duda w Koninie: Tu potrzebna jest elektrownia atomowa

Andrzej Duda w Koninie: Tu potrzebna jest elektrownia atomowa

„Mazebook. Księga Labiryntów” - poruszająca opowieść o smutku, tęsknocie i traumie RE

„Mazebook. Księga Labiryntów” - poruszająca opowieść o smutku, tęsknocie i traumie RE

Polecamy

Polscy drwale przejmują Mediolan. Mistrzostwa świata już w ten weekend!

Polscy drwale przejmują Mediolan. Mistrzostwa świata już w ten weekend!

Krzysztof Skiba zostanie ojcem? Stanowcze oświadczenie artysty

TYLKO U NAS
Krzysztof Skiba zostanie ojcem? Stanowcze oświadczenie artysty

Sejmik podjął decyzję ws. sadowników. Producenci zbóż mogą składać wnioski o pomoc

Sejmik podjął decyzję ws. sadowników. Producenci zbóż mogą składać wnioski o pomoc