Jak zawsze podczas imprezy nie zabrakło wypróbowanych smakołyków, prezentowanych przez producentów z różnych regionów Polski. Posmakujemy smakołyków z Markowa, Żywica, Lublina oraz z zagranicy.
Co pojawi się na stołach?
Wędliny, kiełbasy, pieczenie, smalec wiejski, kulebiaki, oscypki, sery korycińskie swojskie, suszone warzywa i owoce, miody, konfitury, ciasta tradycyjne, sękacze... Lista nie ma końca. Jak zapewniają organizatorzy festiwalu, większości z prezentowanych produktów na co dzień nie można dostać w żadnym sklepie w Lublinie i okolicach. - Zapraszamy do degustacji i kupowania kiełbas naturalnych, smalcu robionego domowym sposobem i chleba robionego na zakwasie i liściach kapusty - namawia Sylwester z Markowa.
Nie brakuje też nowości.
Na stoiskach pojawiło się m.in. kilkanaście gatunków wędzonych ryb słodkowodnych i morskich oraz bogata oferta świeżych ekologicznych warzyw i owoców. Specjalną atrakcją będzie degustacja i sprzedaż win z całego świata przygotowana przez markę Wineria.
Smakoszy nie brakuje. - Ludzie najchętniej kupują piróg biłgorajski, który promujemy - mówi Daniel Żebura ze stoiska z Zagrody Roztocze Obszy.- Piróg był już nagradzany, bardzo lublinianom smakuje. Oprócz tego popularnością cieszą sie inne nasze produkty.
Na stoisku można było kupić m.in. pieczywo na zakwasie żytnim, paszteciki, kulebiaki i smalec.
Wystawcy zapraszają nie tylko na liczne degustacje, ale i promocje cenowe.
Kiermasz potrwa do 22 listopada w godz. 10-17 w galerii Gala przy ul. Fabrycznej 2. Wstęp jest bezpłatny.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?