Choć w sobotę producenci zaprezentowali bogatą paletę wyrobów, nie dało się ukryć, że tym i razem największym zainetresowaniem cieszyły się domowe nalewki, oparte na tajemniczej recepturze. - Nalewki z bzu, mniszka lekarskiego, malin, czy porzeczek przygotowuję od lat - mówi Regina Żyła z Oblęcina. - Mają działanie lecznicze. Wszystko zależy od składników. Wyjatkowo smaczne są te, sporządzone z myslą o dzieciach. Leczą nie tylko przeziębienia u najmłodszych, ale przyjemnie rozgrzewają też starsze osoby - mówi pani Regina, którą jury już trzykrotnie nagrodziło podczas wojewódzkich konkursów na domowe nalewki.
- W Festiwalu Smaków biorą udział producenci, którzy na swoim koncie mają już nagrody i certyfikaty jakości. - mówi Janusz Dwornicki, organizator imprezy. - W tym roku odwiedzili nas również producenci wędlin z Litwy, ale nie tylko. Są też wystawcy z całego kraju. Spotykamy się tu cyklicznie, z reguły co miesiąc. Jednak za każdym razem pojawia się nowe stoisko. - dodaje
Festiwal cieszy się dużym zainetresowaniem ze strony wystawców, ale i odwiedzających. Nas miejscu spróbować można było najróżniejszych rodzajów serów oraz pieczywo oparte na tradycyjnej recepturze. - Spotykamy się tu co roku. Nasze produkty to nie wyroby masowej produkcji. Mamy stałych klientów, którzy odwiedzają nasze stoiska wyłącznie dlatego, że nie dostaną takich produktów nawet w sklepach ekologicznych mówi Kamil Korol, jeden z wystawców. - Klientów przyciąga głównie naturalny skład sprzedawanych przez nas potraw - zaznacza Piotr Turyła ze Spółdzielni Pszczelarskiej Apis.
Impreza w Gali potrwa od soboty do niedzieli w godzinach od 10 do 17.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?