Pokarmy święcimy od wieków. Za dawnych czasów robiono to na dworach szlacheckich. Później zwyczaj ten zadomowił się w świątyniach.
Czego nie może zabraknąć w świątecznym koszyczku?
Koniecznie muszą się w nim znaleźć jajka, które są symbolem nowego życia. Tradycją jest także umieszczenie wśród pokarmów cukrowego baranka - symbolu zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Do tego koniecznie sól, pieprz, chleb, kiełbasa i świąteczne wypieki.
O tym, że zwyczaj jest bardzo lubiany i ceniony wśród Polaków świadczy fakt, że aż 95 % rodaków wędruje co roku do kościoła z pięknie ubranym koszyczkiem.
Pokarmy święcone będą we wszystkich lubelskich świątyniach od rana do popołudnia, zwykle co pół godziny.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?