Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niesłodzone kakao stanowi wyjątkowe źródło magnezu, ale i...
fot. 123rf

Cynk w diecie wpływa na odporność, piękne paznokcie i włosy oraz płodność. Zobacz, w czym jest cynk!

Prawdziwe kakao i gorzka czekolada

Niesłodzone kakao stanowi wyjątkowe źródło magnezu, ale i cynku – dostarczając go w ilości 6,8 mg w 100 g proszku. Produkowana na jego bazie czekolada gorzka zawiera tego pierwiastka mniej – gdyż ok. 2,43 mg, a biała czekolada – która nie zawiera kakao, a jedynie tłuszcz kakaowy to słabe źródło cynku – 0,93 mg.

Łyżka (10 g) kakao dodana do owsianki zwiększa zawartość cynku w posiłku o ok. 0,7 mg, a dwie łyżki – to porcja 1,4 mg tego składnika. Jednocześnie potrawa nabiera bardzo mocno intensywnego, wyjątkowego czekoladowego smaku.

Zobacz również

W Szprotawie burmistrz wraz z nowymi radnymi złożył ślubowanie

W Szprotawie burmistrz wraz z nowymi radnymi złożył ślubowanie

Wypadek dwóch motocykli i osobówki w Radzionkowie. Groźnie, ale tylko z pozoru

Wypadek dwóch motocykli i osobówki w Radzionkowie. Groźnie, ale tylko z pozoru

Polecamy

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Przegląd prasy z Lublina w kwietniu

Przegląd prasy z Lublina w kwietniu

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby