Żeby zabrać się za przyrządzanie zupy z suszonych grzybów, najpierw powinniśmy takowe posiadać. Suszone grzyby można oczywiście kupić. Dostaniemy je na targowiskach i bazarach, czasami także w hipermarketach
Zupa z suszonych grzybów
Za przygotowanie zupy z suszonych grzybów musimy zabrać się dzień wcześniej, niż planujemy ją podać. Jeśli spodziewamy się gości w sobotę i chcemy zaserwować im właśnie to danie, powinniśmy procedurę przygotowania grzybów rozpocząć już w piątek. Oto przepis:
Składniki:
- suszone grzyby
- włoszczyzna
- cebula
- oliwa z oliwek
- masło
- śmietana
- pieprz, sól
- makaron
1. Suszone grzyby należy zalać zimną wodą i namoczyć. Grzyby powinny nabierać wody przez całą dobę, ponieważ w procesie suszenia, to właśnie woda z nich była odpompowywana. Po upływie 24 godzin, grzyby należy odcedzić, a następnie posiekać w paski.
2. Obieramy cebulę oraz włoszczyznę, a następnie siekamy warzywa w paski, a włoszczyznę w kostkę
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Następne dodajemy je do warzyw. Całość należy zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić (pieprz, liście laurowe, bazylia). Całość na wolnym ogniu należy gotować przez ok. 60 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dania podajemy z makaronem.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?