W piątek w południe na Starym Mieście w Lublinie startuje Jarmark św. Jacka. Smakami i zapachami będzie kusić ponad setka wystawców z Polski i Europy. Jednocześnie na błoniach przed Zamkiem rusza Zielony Targ z pokazami, warsztatami i ekologiczną żywnością. A wieczorem do wzięcia będzie 150 golonek.
W tym roku Europejski Festiwal Smaku trwa cztery dni, od 5 do 8 września.
Kramy z przysmakami z całego świata spotkacie już przed Bramą Krakowską. – Zapewniam, że będzie w czym wybierać. Od litewskich wędlin, przez węgierskie wina, po fantastyczne sery – mówi Robert Pływacz z Agencji Raki, producent festiwalu.
Wokół Trybunału Koronnego kolejne kramy, w których producenci ekologicznej żywności będą prezentować włoskie sery, greckie oliwki, bułgarskie pikle.
Na najbardziej wyrafinowanych smakoszy czekają szynki dojrzewające, belgijskie piwa i węgierskie wina. Mnóstwo pokus czeka na wielbicieli regionalnych przysmaków.
– Przywiozę prawdziwe sery owcze w kilku smakach – zapowiada Wojciech Komperda, którego wyroby otrzymały najwyższe wyróżnienie na salonie smaku w Turynie.
Nowością tegorocznej edycji jest Zielony Targ na błoniach przed Zamkiem.
– Wśród wielu wydarzeń polecamy pokaz Grzegorza Łapanowskiego, gospodarza nowego programu Top Chef, Dżenettę Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty i Agnieszkę Filiks z kolekcją potraw kwiatowych – dodaje Pływacz.
Na błoniach stanie Chata Rybacka z potrawami z ryb, wędzarki i miasteczko zabaw dla dzieci.
Europejski Festiwal Smaku to także degustacje i pokazy kulinarne.
Skosztujecie najlepszej dziczyzny. Dziś o godz. 19.30 na terenie Starego Browaru przy ul. Bernardyńskiej 15 rozpocznie się Noc Golonkożerców i Artystów poświęcona Kazimierzowi Grześkowiakowi z degustacją 150 golonek.
(SZ)
Czytaj także:
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?