Materiał Dziennikarza Obywatelskiego |
Do niedzieli odbędzie się aż 60 różnych wydarzeń, począwszy od wystaw, koncertów czy projekcji filmowych, a skończywszy na tych najważniejszych, czyli warsztatach cz pokazach kulinarnych. Dodatkowo, wraz z festiwalem odbywa się Jarmark św. Jacka, na którym liczni wystawcy oferują regionalne smakołyki z najdalszych zakątków Polski oraz z wielu regionów Europy.
Na Jarmarku oprócz zakupów, możemy też skosztować wielu specjałów, m.in. łotewskich chlebów wypiekanych w piecach kamiennych zgodnie z XII w. recepturą, litewskich wędlin, czarnego pieczywa, tradycyjnych ciast czy też przysmaków z Grecji takich jak sery i oliwki. Również bogactwo smaków piw i win nie umknie uwadze znawcom tych trunków. Szczególnie swojsko prezentuje się nasze województwo. Z naszego regionu oferowane są m.in. doskonałe wędliny i tradycyjne pierogi z Roztocza, doskonałe pieczywo z którego prym wiedzie cebularz, oraz ciasta i naturalne soki.
Całość odbywa się na Starym Mieście. Zaś na ustawionej na Placu Po Farze scenie, prezentowane są pokazy gotowania oraz występy regionalnych kapel i zespołów. Festiwal potrwa do niedzieli, a szczegółowy program znajdziecie na stronie:
http://www.europejskifestiwalsmaku.pl/program
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?