MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Włoskie ciastka do schrupania. Rarytasowe cantuccini z migdałami do mocnej kawy. Sprawdź przepis na przysmak do trzymania w słoiku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Cantuccini to ciastka popularne we Włoszech. Dzięki podwójnemu pieczeniu powstają słodkie sucharki. Taka metoda przygotowania sprawia, że specjał można długo przechowywać. Choć trzeba się liczyć, że chrupiące ciasteczka znikną, zanim się obejrzycie. Przepis na smakołyk pochodzi z książki „Z miłości do jedzenia” Weroniki Młyńczyk.

W skrócie

Włoskie cantuccini to ciasteczka, które można piec niemal z takich składników, jakie ma się pod ręką. Świetnie smakują z posiekaną czekoladą lub wymieszane z jakościowymi groszkami z czekolady. Weronika Młyńczyk, aby do ciasta na cantuccini dodawać nie tylko migdały. Według niej sprawdzają się różnego rodzaju orzechy np.: pistacje. Znakomicie sprawdzają się takie orzechy laskowe, które są równie popularne we Włoszech.

Widok z góry na cantuccini w talerzu
Pyszne cantuccini to ciastka idealnie pasujące do maczania w filiżance kawy. Dzięki podwójnemu pieczeniu są chrupiące i mogą być dłużej przechowywane w szklanym pojemniku. Weronika Młyńczyk

Cantuccini – przepis na deser do schrupania

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 60 g migdałów,
  • 2 jajka,
  • 200 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 100 g cukru,
  • 30 g rozpuszczonego masła,
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jak zrobić włoskie cantuccini?

Sposób przygotowania:

  1. Migdały grubo siekamy.
  2. Jajka roztrzepujemy widelcem.
  3. Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy łyżką, a następnie krótko zagniatamy – powstanie klejące ciasto.
  4. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy w długi wałek.
  5. Gdyby ciasto kleiło się do rąk, możemy posypać je odrobiną mąki. Spłaszczamy od góry.
  6. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
  7. Gorące ciasto kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
  8. Ciasteczka układamy płasko na blaszce i pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 180°C.

„Z miłości do jedzenia” – przepis na obiad i śniadanie

Weronika Młyńczyk z wykształcenia jest dietetyczką. Na co dzień nie pracuje w zawodzie, jednak stara się łączyć zdobytą wiedzę z gotowaniem smakowitych potraw. Efekty swoich dokonań kulinarnych prezentuje w mediach społecznościowych. Na Instagramie śledzi ją ponad 70 tysięcy użytkowników. Obserwatorów zachęca do zdroworozsądkowego podejścia do jedzenia. W książce „Z miłości do jedzenia” znalazły się przepisy na odżywcze śniadania i rozpustne ciasta na bazie jasnej mąki, cukru i masła. Autorka książki kieruje się zasadą, że deser powinien dostarczyć maksimum przyjemności jako „danie rekreacyjne”. Dlatego przepis na jajka po turecku z pomidorkami spotyka się z kremowym sernikiem pistacjowym na łamach jednej publikacji. Dodatkowo każdy przepis zilustrowany jest apetycznymi zdjęciami wykonanymi i wystylizowanymi przez Weronikę Młyńczyk.

Źródło:

  • Przepis pochodzi z książki Weroniki Młyńczyk Z miłości do jedzenia. 80 przepisów na dania, które karmią ciało i zmysły, Wydawnictwo Publicat, 2024

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Obserwuj StronaKuchni.pl!

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Włoskie ciastka do schrupania. Rarytasowe cantuccini z migdałami do mocnej kawy. Sprawdź przepis na przysmak do trzymania w słoiku - Strona Kuchni

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto